A magyar porcelán és kerámia – régen és most

A magyar porcelán és kerámia – régen és most

A magyar kerámia világhíres, de vajon tudod-e, hogy mit jelent a zsengélés és a redukciós fémlüszter-máztechnika? Ha nem akkor jó helyen jársz, mert ezekkel és hasonló érdekességekkel készültünk.


A magyar porcelánművészet megszületése

Hazánkban a 19. században terjedt el a porcelángyártás és rövid idő leforgása alatt világszínvonalúvá vált. Hírnevét többek között különleges kézműves technikájának, formai, mintabeli gazdagságának és a jó minőségének köszönheti.

A leghíresebb porcelánmanufaktúrák közé tartozik a Herendi és a Zsolnay. Az általuk előállított termékek mind Hungarikumnak, vagyis a Magyar Örökség részének számítanak.

De mit kell tudni porcelánról?

Előállításához fontos alapanyagai a kaolin, a kvarc és a földpát. Ezeket az anyagokat összekeverik majd az elkészült masszát gipsz formákba öntik. Minél tovább marad a folyékony massza iszap a formában annál vastagabb, erőteljesebb lesz a termék. Ezt követően két-két és fél órás szárítás jön, majd egy gyors csiszolás. Aztán jöhet az előégetés vagyis a zsengélés, amely 900 fokon történik. Utolsó előtti lépés a mázolás, amely után a porcelán formák bekerülnek a több mint 1300 fokos égető kemencébe.

Az elkészült alkotás különlegessége elsősorban áttetszőségében, kecsességében és fehérségében rejlik. Végül jöhet a díszítés.

Magyarország egyik legjelentősebb porcelánmanufaktúrája a Herendi, amelyet 1826-ban alapítottak.

A gyár megnyitása után kis idővel megkapta a császári és királyi udvari szállító címet, majd lassan, de biztosan az arisztokrácia kedvencévé vált.

Jelenleg 16 ezer fehér formával, 4 ezer festett mintával és több mint 60 millió különböző porcelán termékkel rendelkeznek. Az idei évben a manufaktúra megnyitotta első közel-keleti üzletét, Abu Dhabiban, ahol többek között prémium kategóriájú lakberendezési tárgyakat és porcelánkészleteket árulnak. Illetve a közeljövőben egy újabb Herendi bolt nyílhat Sanghajban, ezzel erősítve az ázsiai piacon való export aktivitást.

A magyar porcelán készítés másik fontos szereplője a Zsolnay kerámia.

A manufaktúrát Zsolnay Vilmos alapította 1853-ban, akit már életében a legnagyobb magyar fazekasnak tartottak.

A pécsi gyárban először kőedényeket és épületkerámiákat gyártottak, majd Vilmos fia, Zsolnay Ignác vette át a gyár vezetését, aki megkezdte más fazekas alkotások előállítását is. Az első igazi áttörés az 1873-as bécsi világkiállításon jött, ahol több külföldi ország rendelt az egyedi magyar porcelánból.

Miért egyedi?

A redukciós fémlüszter-máztechnika vagyis az eozin máz miatt, amit Vilmos állított elő.

Az aranyszíntől a rózsabogár-zöldig, fényesen csillogó színváltozatos, tompa selyemfényes kerámiák a mai napig a legkülönlegesebb darabok közé tartoznak. A pécsi manufaktúra jelenleg a Zsolnay Home Design projekten dolgozik, amely dísztárgyak, lakásbelsők, illetve kültéri díszítő elemek kivitelezésével fog foglalkozni. Illetve szintén a 2021-es évben jelentették be a Zsolnay Jewellery debütálását is, ami trendkövető prémium ékszereket fog tervezni.

​Mi a helyzet a kerámiával?

Korábban csak az agyagból készült tárgyakat nevezték kerámiának, viszont manapság minden olyan nemfémes, szilárd anyagot így hívnak, amit magas hőmérsékleten égetnek ki. A kerámia története több ezer éves és ez alatt az idő alatt nem igazán változott a fazekasság mestersége. Kezdetben az emberek főleg háztartási felszereléseket készítettek majd később már rituális jelentőségű tárgyakat is előállítottak. Manapság a kerámia előfordul a gépiparban, orvostudományban és az építőiparban is.

A magyar kerámiaművészet a 20. század elején élte aranykorát. Leghíresebb képviselői közé tartozik a Kossuth-díjas Németh János szobrász, Kovács Margit keramikus és a szintén Kossuth-díjas Gádor István.

Napjainkban egyre több design kerámia manufaktúrát alapítanak Magyarországon. Egyik legjobb példa erre a SUSU keramika, amely műhelyét 2018-ban nyitotta és rögtön rajongók százaira tett szert. A műhely megálmodói Asbóth Szaffi és Bodnár Flóra. A duo stílusában megtalálhatóak a gyönyörű pasztellszínek, a szabálytalan formák és a növénymotívumok is. Egy másik szemet kápráztató keramikus műhely a Kas Műhely. Az alapító Bartis Kata, aki nagy hangsúlyt fektet a tökéletes formákra, illetve alkotásait főleg a népművészet és a természet ihlette.

Az utóbbi időkben újra hódít a gasztronómia és vele együtt az egyszerűség és természetesség. Így egyre többen szeretnének ehhez passzoló étkezési kerámiákat beszerezni, vagyis csak idő kérdése, míg egy magyar design manufaktúra világhírű nem lesz.

Szerző: Korompai Tímea