open book on top of several stacked books

Drasztikusan kevesebbet olvasunk egy friss kutatás szerint

A Tárki olvasási szokásokat vizsgáló felméréséből az derül ki, hogy 15 év alatt több mint 10 százalékkal csökkent Magyarországon a rendszeresen olvasók száma.


A felmérést a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete rendelte meg, hogy lássuk, a legutóbbi, 2005-ös méréshez képest mennyit változtak a magyarok olvasási szokásai. Míg 2005-ben a válaszadók negyede vallotta, hogy rendszeresen, azaz legalább hetente olvas, addig 2020-ra már ez az arány 13 százalékra csökkent, azaz igen drasztikus változás történt.

A Tárki által végzett felmérés mellett készült egy nem reprezentatív online kutatás is, amiből az derült ki, hogy a válaszadók átlagosan 37 könyvet olvasnak egy évben, azonban ez nagyon szélsőséges adatok átlaga, hiszen a megkérdezettek 21 százaléka évente maximum 10 könyvet olvas el, 18 százalékuk pedig 50-nél is többet.

Meglepő adat, hogy a megkérdezettek 58 százaléka azt mondja, soha nem vásárol könyvet.

Ugyan továbbra is népszerűek az ekönyvek, a papíralapú könyvek fogyását nem igazán veszélyeztetik, mivel az adatok szerint míg az elmúlt évben a teljes lakosság csupán 2 százaléka vásárolt ekönyvet, addig a hagyományos könyveknál ez az arány 34 százalék.

Kik olvasnak az átlagnál többet a kutatás szerint?

  • a nők
  • a fiatal felnőttek (18-39 évesek)
  • a 60 évnél idősebbek
  • a legalább középfokú végzettséggel rendelkezők
  • a budapestiek
  • az aktívkorú inaktívak (azaz a munkanélküliek, a tanulók, valamint a szülési vagy gyermekgondozási szabadságon lévők)

A teljes kutatás itt érhető el.

Forrás: Könyves Magazin