Martin Scorsese

Scorsese ismét executive producer lesz Mundruczó új filmjében

A Pieces of a Woman után az Evolúció című film executice producere lesz az Oscar-díjas rendező.

A Match Factory hétfőn jelentette be, hogy Martin Scorsese executive producerként csatlakozott az Evolúció stábjához.

„Mundruczó Kornél és Wéber Kata minden új filmje pozitiv értelemben vett sokként hat mind a nézőre mind pedig a filmkészítőre - soha nem adják fel a feltérképezetlen területek feltárását. Az Evolúcióval az idő mozgásának dramatizálására találnak módot, azt megmutatva, ahogy emlékezünk és ahogy felejtünk. Az Evolúció a nyugtalanító valósággal néz szemtől szembe, méghozzá új és izgalmas, sőt felszabadító módon. Valódi filmes történetmesélők munkája"

– olvasható Scorsese nyilatkozata a sajtóközleményben.

Az Evolúció egy család sorsát követi nyomon a II. világháborútól a mai Berlinig, három nemzedék – Éva, Léna és Jónás – kapcsolatán keresztül, amelyet az történelmi traumák öröksége és az identitáskeresés határoz meg, miközben minden erejükkel a gyógyulást keresik.

A film világpremierje júliusban volt a Cannes-i Filmfesztivál Cannes Première szekciójában, melyet a nemzetközi kritikusok nagy elismeréssel fogadtak. Az angolszász filmszakmai lapok közül több méltatta a színészek megrendítő alakítását, forgatókönyvét és a film szuggesztív és egyszerre virtuóz képi világát.

Az Evolúció egyik főszerepét Monori Lili játssza, akinek a filmben nyújtott alakítását Anthony Hopkinshoz hasonlították. Monori Lili partnere Láng Annamária, a további főbb szerepekben Goya Rego, Padmé Hamdemir és Jule Böwe láthatók. A film producerei Viola Fügen, Michael Weber és Petrányi Viktória.

A német-magyar koprodukcióban készült Evolúció Mundruczó Kornél nyolcadik nagyjátékfilmje, az alkotást a forgatókönyvet író Wéber Katával közösen jegyzi. Az alkotás koncepciója a Proton Színház azonos című előadásából származik, melyet két évvel ezelőtt Németország legfontosabb összművészeti fesztiválján, a Ruhrtriennálén lehetett látni. A film, meglehetősen gyorsan készült el, 2021 tavaszán, mindössze tizenhárom nap alatt forgatták le.

Az Evolúciót november 22-én a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál nyitó estjén (ZSIFI) lehet megtekinteni, majd november 25-től a hazai mozikan.