Robert Downey Jr. a Vasember első részében

Ilyenek lesznek öregkorukban a Marvel-hősök a kutatók szerint​

Elkezdték vetíteni a Pókember: Nincs hazautat, és lassan egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy az eredeti csapat tagjait leváltsa az új generáció. Egy ausztrál kutatócsoport végignézte a karakterek személyiségjegyeit és életkörülményeit vizsgálva felvázolta, milyen öregkorra is számíthat majd a Vasember, Hulk vagy épp a Fekete Özvegy.


Hatalmas stressz alatt élnek, állandóan meg kell menteniük a világot, miközben a saját életükért küzdenek, ráadásul rendszeresen érik őket nagyerejű ütések, és extrém fizikai igénybevételnek vannak kitéve – ilyen a Marvel-hősök élete. De gondolt már arra valaki, hogy mi lesz velük, ha megöregszenek? A szupererejük kompenzálja mindezt a rengeteg traumát? Persze, mindez akkor lehetséges, ha feltételezzük, a forgatókönyvírók megkegyelmeznek nekik, és nem kaszálják el őket, de a Multiverzum óta tudjuk, hogy ha az egyik filmben meghalnak, még nem jelenti azt, hogy valahol máshol ne tűnhetnének fel.

Az ausztráliai Queenslandi Egyetem időskori orvostudománnyal foglalkozó kutatócsoportjának tagjai a koronavírus első évének bezárásai alatt gondoltak egyet, és tudományos szemmel végignézték a Marvel-univerzum összes filmjét és sorozatát, hogy szaktudásuk alapján megpróbálják lefesteni, milyen nyugdíjas élet várhat kedvenc hőseinkre. Bár elsőre viccesnek tűnik az ötlet, a kísérletet állításuk szerint nem pusztán szórakozásból, hanem tanulmányi célzattal végezték. Arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy minden ember képes valamilyen szinten befolyásolni azt, hogy hogyan öregszik meg.

„Egyedülálló anyuka vagyok három gyermekkel, és tavaly a COVID bezárások ideje alatt olyan dolgokat kerestünk, amelyeket együtt csinálhatnánk családként, így belevágtunk a Marvel-filmek megnézésébe elejétől a végéig "

mondta csapatvezető, Ruth E. Hubbard.

Miután látott néhány részt, egy orvosi látogatás során megpillantott egy szórólapot, ami a hősöket ábrázolta idős korukban, persze viccesen sarkítva, elhízottan és rozogán. Kiábrándítónak találta, hogy ilyen negatív képet festenek az öregedésükről, ezért kezdeményezte a tanulmány megkezdését, amelynek végére öt karakter — Fekete Özvegy, Vasember, Fekete Párduc, Pókember és Hulk — időskori egészségügyi állapotát vázolták fel. Nemcsak a fizikai tulajdonságaikat vették figyelembe, az anyagi és szociális helyzetük is sokat nyomott a latban.

Vasember

vasember, robert downey jr.

Fotó: Instagram/marvels.iron.man

Sok tényező elősegíteti, hogy hosszú és egészséges életet éljen. Anyagi helyzete és városhoz közeli lakhelye biztosítja a legjobb orvosi ellátás elérését, magas intelligenciája pedig minimálisra csökkentette volna a demencia kockázatát. Mindemellett jót tett neki, hogy felhagyott a playboy életstílussal, mert Pepper Potts személyében egy igaz társat talált, és az ilyen kapcsolatok erősítik a testi és lelki egészséget.

Viszont nem mehetünk el szó nélkül a tetemes mennyiségű ütés, sugárterhelés és gravitációs elmozdulás mellett, nem is beszélve az ezekkel járó stresszről. Ezekből mind daganatos megbetegedések és szívbetegségek következhetnek.

Fekete Párduc

Fekete P\u00e1rduc

Fotó: Instagram/blackpanther

A világ technológiailag legfejlettebb országának uralkodójaként könnyedén hozzáférhet az egészséges öregedéshez szükséges praktikákhoz. Ehhez csak hozzátesz az a tény, hogy a wakandaiak mind vegetáriánusok, és a növény alapú étrend minimalizálja az elhízást és a vele járó betegségeket.

Egy dolog ellensúlyozhatja mindezt: épp az, ami a Fekete Párduc erejét adta. A szívalakú gyógynövény felturbózta szellemi és fizikai képességeit, de a doppingszereknek a jövőben súlyos következményei lehetnek.

Fekete Özvegy

Scarlett Johansson a Fekete \u00d6zvegy c\u00edm\u0171 filmben

Fotó: Instagram/nathy_romanoff

A profi kém jövője nem kecsegtet túl sok jóval. Tekintve, hogy már fiatalkora óta bérgyilkosnak képezték, hosszú évekig részesült bántalmazásban, elhanyagolásban és szigorban. Mindezek testi és lelki bajokhoz vezethetnek, és ezeken felül még következik az, hogy nagyon fiatalon erőszakos sterilizáción esett át. A petefészek működésének fiatal korban bekövetkező hirtelen megszakakítása számos betegséggel összefügg.

Hulk

Hulk azels\u0151 Bossz\u00fa\u00e1ll\u00f3k filmben

Fotó: Instagram/hulk_marvel_

Bruce Banner többek között szívproblémákra, és nem megfelelő ellátásra számíthat. Tekintve, hogy a nagy, zöld fickó akkor jelenik meg, amikor Bruce-nak megemelkedik a szívverése — ez elég sokszor megesik — joggal feltételezhető, hogy valamilyen szívproblémával küzd, vagy legalábbis a jövőben fog. Emellett, ha figyelembe vesszük Banner saját elmondását, miszerint ő mindig dühös, hosszú távon sok egészségügyi problémát fog eredményezni, és a kórházakban nem feltétlenül lennének felkészülve egy ilyen speciális esetre. Már az is nehéz, hogy hogy adagolják neki a gyógyszereket? Emberméretre és Bannerre kalibrálva, vagy elefántadagot igényel a zöld szörny?

Pókember

P\u00f3kember

Fotó: Instagram/francescochello

Szerencséje abban rejlik, hogy nagyon jó emberekkel veszi körbe magát. Annak ellenére, hogy árva, jó kapcsolatot ápol nénikéjével, barátaival és megfelelő példaképeket választ maga számára a leghősiesebb személyek közül a földön és azon túl. Ami aggasztja a kutatókat, hogy szuperhős feladatait főként este végzi, emiatt valószínűleg nem jut neki annyi alvás, amennyi egy hasonló korú tininek szükséges lenne.Nyitókép: Instagram/marvels.iron.man