Matthew az általa írt The End Of Longing című új darab fotózásán a Playhouse Theatre-ben 2016. február 8-án Londonban

Elment Matthew Perry, de a segítségét itt hagyja örökségül

A szombaton, ötvennégy éves korában elhunyt Matthew Perryre fotógalériával emlékezünk.


1990-es években a Jóbarátok című tévésorozattal, Chandler Bing szerepében vált híressé.

Az 1969-ben Montrealban született, majd Los Angelesben felnövő Matthew Perry gyerekkorában kezdte a színészetet, de a nagy áttörést az 1994-ben indult Jóbarátok című sorozat hozta meg neki, melyben Jennifer Aniston, Lisa Kudrow, Courteney Cox, David Schwimmer és Matt LeBlanc mellett szerepelt. A Jóbarátok a 90-es évek legnépszerűbb tévésorozata volt, melyben 2004-ben sugárzott utolsó adását 52,5 millió néző látta az Egyesült Államokban.

Matthew Perry, 1985 k\u00f6r\u00fcl

Fotó: Getty Images

Perry szerepelt még a Bolond szél fúj, a Hajszál híján hősök, és a Bérgyilkos a szomszédom című filmekben is.

Bruce Willis \u00e9s Matthew Perry-t a B\u00e9rgyilkos a szomsz\u00e9dom c\u00edm\u0171 film egyik jelenet\u00e9ben

Fotó: Warner Brothers/Getty Images

Bár a Jóbarátokat világszerte imádták és imádják a mai napig, melyben Perry a mindig cinikus, a humort védekező mechanizmusként alkalmazó Chandlert alakította, a forgatási idő nagy részében mélypontok tömkelegét élte meg. 2022-ben magyarul is megjelent, Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet című könyvében Perry őszintén ír függőségéről, betegségeiről és magányáról is.

A színész régóta nyíltan beszélt drog-és alkoholfüggőségéről, saját bevallása szerint a félt életét rehabilitációs központokban és bentlakásos intézetekben töltötte. Perry könyvében arról is ír, hogy a Jóbarátok jelentette számára a túlélést és az élni akarást, az egyetlen okot a boldogságra.

„A függőségem alakulása világosan nyomon követhető, ha megnézitek, milyen húsban vagyok az egyes évadokban: amikor pufi vagyok, akkor az alkoholt toltam, amikor sovány, akkor a bogyókat. Amikor kecskeszakállam van, akkor konkrétan gyógyszereken éltem.”
Matthew Perry, Jennifer Aniston, David Schwimme, Courteney Cox, Matt Le Blanc \u00e9s Lisa Kudrow a J\u00f3bar\u00e1tok c\u00edm\u0171 sorozat fot\u00f3z\u00e1s\u00e1n

Fotó: NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images via Getty Images

Perry könyvében azt írta, hogy az utóbbi években már stabilan tiszta. Utoljára 2018-ban került kórházba, ahol hetekig kómában volt, végül öt hónap után hagyhatta el az intézményt.

A színész fontosnak tartotta, hogy másoknak is segíteni tudjon saját tapasztalatai megosztásával, egy, az NME által idézett interjúban arról beszélt, hogy élete legjobb részének tartotta azt, hogy ha egy alkoholista vagy drogfüggő a segítségét kereste és Perry ezt meg tudta adni, „még akkor is, ha sokszor magán nem sikerült segíteni”.

Hozzátette, jó lenne, ha halála után nem(csak) a Jóbarátok miatt emlékeznének meg róla, hanem sokkal inkább amiatt, mert megpróbált segíteni másokon.

„Amikor meghalok, tudom, hogy az emberek a Jóbarátokról, Jóbarátokról, Jóbarátokról fognak beszélni. És ennek örülök, örülök, hogy színészként jó munkát végeztem, valamint többszörös lehetőséget adtam az embereknek, hogy a világhálón gúnyt űzzenek a küzdelmeimből... De amikor meghalok, ami az úgynevezett eredményeimet illeti, jó lenne, ha a Jóbarátok messze azok mögött a dolgok mögött szerepelne, amiket azért tettem, hogy megpróbáljak segíteni másokon. Tudom, hogy ez nem fog megtörténni, de jó lenne...”

A szombaton elhunyt Perry halálára két napja folyamatosan reagálnak kollégái és barátai. Megrendülten értesültünk Matthew Perry haláláról. Igazi ajándék volt mindannyiunk számára. Szívünk mélyen együtt érez családjával, szeretteivel és minden rajongójával.

A Jóbarátok hivatalos Instagram-fiókján közzétett posztban azt írják, megrendülten értesültek a színész haláláról.

„Igazi ajándék volt mindannyiunk számára. Szívünk mélyen együtt érez családjával, szeretteivel és minden rajongójával.”

A sorozatban Chandler barátnőjét, Janice-t alakító Maggie Wheeler szintén az Instagramon emlékezett meg kollégájáról, akiről azt írta, hiányozni fog a világnak, halála pedig nagy veszteség.

„Az öröm, amit túl rövid életedben oly sokaknak szereztél, tovább él. Annyira áldottnak érzem magam minden egyes kreatív pillanatért, amit együtt töltöttünk.”
Lisa Kudrow, Jennifer Aniston, Courtney Cox, David Schwimmer, Matt LeBlanc \u00e9s Matthew Perry James Corden t\u00e1rsas\u00e1g\u00e1ban a The Late Late Show with James Corden c\u00edm\u0171 sorozat J\u00f3bar\u00e1tok: \u00fajra egy\u00fctt c\u00edm\u0171 k\u00fcl\u00f6nkiad\u00e1sban 2021-ben

Fotó: Photo by Terence Patrick/CBS via Getty Images

A sorozatban először Joey, majd Chandler barátnőjét, Kathyt alakítóPaget Brewster azt írta, hogy Perry mindig kedves volt hozzá, a forgatáson és később is, amikor találkoztak. Hozzátette, mindenkit arra kér, hogy olvassa el el Perry könyvét.

„Ő a segítségét hagyja örökségül. De nem fog békében nyugodni, mert már azzal van elfoglalva, hogy mindenkit megnevettessen odafent.”
Matthew Perry

Fotó: Colleen Hayes/NBC