Monica Vitti

Meghalt Monica Vitti

Kilencven éves korában elhunyt Monica Vitti olasz színésznő.


Halálának hírét Róma egykori polgármestere, Walter Veltroni közölte a Twitteren, írja a 24.hu.

Roberto Russo, aki éveken át társa volt, megkért, hogy közöljem, Monica Vitti nincs többé. Mély gyásszal, szeretettel és nosztalgiával teszem meg ezt

– olvasható a posztban.

A Maria Luisa Ceciarelli néven, Rómában született színésznő művésznevét 1954-ben vette fel. Tizennégy évesen egy iskolai jótékonysági előadáson egy negyvenöt éves nőt játszott, mégpedig olyan jól, hogy máig ezt tartja élete legnagyobb sikerének. Ettől kezdve mindent elkövetett, hogy színésznő lehessen, de túlságosan vékony és magas, ráadásul szemüveges volt, járását is csámpásnak minősítették.

Monica Vitti Michelangelo Antonioni filmjeivel vált híressé a hatvanas években, A kalandért BAFTA-ra is jelölték, de Az éjszaka, a Napfogyatkozás és a Vörös sivatag is fontos szerepei voltak. Huszonöt éves volt, amikor a rendező egy színházi előadáson felfigyelt rá. Antonioni a darab után az öltözőben meggyőzte Vittit, hogy dolgozzon vele és fordítson hátat a színpadnak.

Sokat játszott Alberto Sordi, Marcello Mastroianni és Alain Delon oldalán, de híres parnterei voltak Richard Harris, Terence Stamp, Michael Caine és Dirk Bogarde is. Díjak sorát nyerte hazájában és a nemzetközi porondon is. 1973 óta élt párkapcsolatban Roberto Russóval, akivel 2000-ben házasodtak össze.

A színésznő több mint húsz évvel ezelőtt visszavonult a reflektorfényből Alzheimer-kórja súlyosbodása miatt, férje és egy szakápoló gondozta. Utoljára A párizsi Notre Dame egy musical-verziójának premierjén volt látható nyilvánosság előtt.

Monica Vitti novemberben töltötte be 90. szültésnapját, itt írtunk életpályájáról hosszabban.

Nyitókép: Getty Images / Hulton Archive / Keystone