Jack Nicholson a Ragyogás című filmben

Hollywood ignorálja a mentális betegségeket?

Egy új tanulmány megállapította, hogy a mentális betegségben szenvedő emberek ritkán szerepelnek Hollywood legnépszerűbb filmjeiben, és az ábrázolásuk továbbra is túlnyomórészt fehér, férfi, heteroszexuális és ép testalkatú karakterekből áll.

A Dr. Stacy Smith és a USC Annenberg Inclusion Initiative által készített jelentés megállapította, hogy a 2019-es év 200 legnagyobb bevételt hozó filmjének 4502 beszélő vagy nevesített szereplője közül mindössze 1,5%-ban szerepeltek mentális problémával szenvedő karakterek, ami a 2016-os 1,7%-hoz képest csökkenést jelent. Ezzel szemben az amerikai felnőttek 21%-a szenved mentális betegségben, az olyan országos lakossági kutatások szerint, mint az amerikai Nemzeti Komorbiditási Felmérés.

„A történetek ablakot nyújthatnak különböző világokra és tapasztalatokra, de e tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a mentális egészség ritkán kerül a népszerű filmek középpontjába. Mivel az Egyesült Államokban egyre nagyobb szükség van a mentális egészségügyi ellátásra, és a jólét folyamatos aggodalomra ad okot, a történetmesélők és az alkotók kritikus lehetőségeket szalasztanak el a közönség felvilágosítására”

– idézi a Deadline Smith-t.

A legutóbbi jelentésben szereplő filmek több mint felében nem szerepelt egyetlen mentális betegséggel küzdő szereplő sem, 30%-ban pedig csak egy ilyen karakter volt.

A Mentális egészségi állapotok 200 népszerű filmben című jelentés megjegyezte, hogy a mentális egészségi állapotokkal ábrázolt szereplők 59,2%-a férfi volt, és háromnegyedük fehér. Mindössze 16-an tartoztak alulreprezentált faji/etnikai csoportokhoz, mindössze ketten voltak LMBTQ-k, és 42,3%-uk élt fogyatékkal.

A 2019-es év 200 legtöbb bevételt hozó filmjében ábrázolt hét különböző mentális egészségi állapot a következő volt:

  • függőség
  • szorongás/PTSD
  • depresszió/hangulatzavarok
  • öngyilkosság
  • jelentős gondolkodási zavarok
  • kognitív zavarok
  • kényszerbetegség.

2019-ben több volt a szorongás/PTSD ábrázolása, mint 2016-ban, míg a kognitív zavarok és a spektrumzavarok ábrázolása csökkent, a fennmaradó mentális egészségi állapotok pedig megegyeztek a 2016-ban mért adatokkal.

„A mentális egészség filmes ábrázolásának nagy szerepe van, különösen a globális mentális egészségügyi válság idején. A szórakoztatóipar neveli a közönséget, akár szándékosan, akár nem. És mivel az emberek mélyen be vannak drótozva a társas kapcsolatokra és az utánzásra, a fertőzés káros vagy pozitív hatású lehet. Az ábrázolások nemcsak destigmatizálhatnak és megállíthatják a mentális egészségi állapotokkal élő emberekről szóló veszélyes trópusok állandósulását, hanem potenciálisan elmélyíthetik a mentális egészségügyi műveltséget és reményt ébreszthetnek. Minden embernek van mentális egészsége, és most jobban, mint valaha, az amerikaiak ki vannak éhezve az információkra és forrásokra, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy ne csak megbirkózzunk, hanem virágozzunk, és támogassuk mások mentális egészségét”

– mondta Dr. Christine Yu Moutier, az American Foundation for Suicide Prevention (Amerikai Öngyilkosságmegelőzési Alapítvány) főorvosa.


A jelentés azt is megállapította, hogy a mentális betegségben szenvedő filmszereplőket gyakran gúnyolják. Közel háromnegyedük tapasztalta a becsmérlés valamilyen formáját, 45,1%-uk kifejezetten a mentális egészségükkel kapcsolatos gúnyolódással szembesült, és több mint 40%-uk volt a mentális egészségükkel kapcsolatos viccek vagy humor tárgya, ami a 2016-os 22%-hoz képest növekedést jelent.

„Ezeknek a kontextuális tényezőknek az összefolyása azt jelenti, hogy amikor a mentális egészséget filmben mutatják be, az gyakran megbélyegző vagy lealacsonyító módon jelenik meg. A közönség számára a mentális egészség ábrázolásának jellege fokozhatja a negatív hatások lehetőségét, amikor a valós világbeli eredményekről van szó”

– mondta Smith.

A mentális problémában szenvedő karakterek szintén gyakran kapcsolódtak erőszakhoz: 63,4%-uk erőszakot követett el, ami a 2016-os 46%-hoz képest emelkedett, 66,2%-uk pedig erőszak áldozata volt. Több mint egyharmaduk (38%) meghalt valamikor a filmben, többek között gyilkosság vagy öngyilkosság által, és 59,3%, aki elpusztult, erőszakos módon tette ezt, beleértve 22,2%-ot, aki öngyilkossággal halt meg.

A mentális betegséggel küzdő szereplők mindössze 29,6%-áról láthattuk azt a képernyőn, hogy részt vettek valamilyen terápián, beleértve az egyéni találkozókat, a csoportterápiát, a függőséget, a támogatást és a fekvőbeteg-ellátást, míg mindössze 12,7%-uk szerepelt gyógyszeres vagy egyéb kezelésben. A 2019-es filmekben több olyan karaktert mutattak be, aki mind terápiában, mind gyógyszeres vagy egyéb kezelésben részesült, mint 2016-ban.

A megoldásokat szem előtt tartva a kezdeményezés Jay Shetty bestseller írót és az On Purpose podcast műsorvezetőjét

kérte fel jóléti főtanácsadónak, akik erőforrásként szolgálnak majd a műsor- és szórakoztatóipar számára a mentális egészség és jólét kérdései, új módszerek kidolgozása a téma képernyőn és forgatáson történő megközelítésére, a pozitív változás érdekében.

„Mindig is az volt a szenvedélyem, hogy áthidaljam a mentális egészség és a szórakoztatás közötti szakadékot. Az a hozzáférés, amellyel a kezdeményezésnek lehetősége van arra, hogy tovább vizsgálja ezeket a fontos kérdéseket a képernyőn és a forgatásokon, és valódi rendszerszintű változásokat érjen el az iparágon belül, az izgat a legjobban”

– mondta el Shetty.

Nyitókép: Pinterest