Ashley Madison, Netflix

Ashley Madison: a megrázó igaz történet a Netflix dokusorozata mögött

A Netflix az utóbbi időben egyre több dokumentumfilmet és sorozatot készít. A legújabb, az Ashley Madison: Szex, Hazugságok & Botrányok szintén egy igaz történetet mesél el arról, hogy hackerek kiszivárogtatták egy társkereső weboldal felhasználóinak adatait.


A trailer szerint a film egy „boszorkányüldözés", „minden idők legnagyobb hackje", egy „óriási krimi" történetét meséli el, és a megalázott felhasználók megalázott élményeit mutatja be, amikor felfedték a kilétüket.

Az oldal a mai napig létezik − több mint 70 millió felhasználója van − , de mi történt a 2015-ös hackerbotrány idején? Összegyűjtöttük, amit tudunk a Netflix új minisorozatáról.

​Az Ashley Madison című Netflix-dokusorozat mögött álló igaz történet

A Netflix dokusorozatában bemutatott Ashley Madison oldal a valóságban is létezett, és az első − és legalábbis akkoriban az egyetlen − társkereső honlapként vált ismertté a nyolcvanas évek elején, kifejezetten olyan házas emberek számára, akik más házasokkal vagy egyedülállókkal akartak viszonyt folytatni. A szlogenje a következő volt: „Az élet rövid. Legyen viszonyod."

Akkoriban ellentmondásos volt, a kritikusok azzal vádolták, hogy küldetése házasságok és családok felbomlasztásával jár, a TIME-nak pedig azt mondták, hogy ez „a hűtlenség újjáépítése". Noel Biderman, az oldal alapítója 2009-ben a LA Timesnak nyilatkozva megvédte az oldalt:

A hűtlenség sokkal régebb óta létezik, mint az Ashley Madison. Tekintettel arra, hogy a félrelépések mindenképpen megtörténnek, talán az Ashley Madisont biztonságos alternatívának kellene tekintenünk.
Ashley Madison, jelenetk\u00e9p

Fotó: Netflix

2015 augusztusában azonban, 14 évvel az oldal indulása után hackerek felfedték az oldal 37 millió felhasználójának személyazonosságát. A kiszivárgott adatok között szerepeltek a felhasználók bejelentkezési adatai, e-mail címei, fizetési tranzakciók előzményei és jelszavai.

A Netflix dokumentumfilmje az érintett hétköznapi emberekről szól, bár a hírek szerint számos híres ember is lebukott, vagy állítólag érintett volt, köztük Hunter Biden és a valóságshow-sztár Snooki férje, Jionni LaValle.

A sorozat azt igyekszik feltárni, hogy egy átlagos felhasználóra milyen hatással lehetett a biztonsági rés, valamint azt is, hogy egyes felhasználóknak hogyan segített ez megerősíteni a nyílt vagy egyéb kapcsolataikat. Azt is megvizsgálja, hogyan érezték magukat a felhasználók partnerei a felfedezés kapcsán, hogy feleségük, férjük, barátjuk vagy barátnőjük használta az oldalt. Továbbá a dokumentumfilm azt is vizsgálja, hogy milyen hatása volt az oldalon létrehozott hamis profiloknak: például egy nőnél három férfi is azt hitte, hogy kapcsolatban van vele, holott ő akkoriban nem volt aktív felhasználó az oldalon.

Toby Paton, az Ashley Madison sorozatigazgatója nyilatkozatában elárulta, hogy a dokumentumfilm célja a felhasználók oldalhoz való vonzódásának feltárása volt, ahelyett, hogy megszégyenítené őket.

Azt írta:

Az Ashley Madisonhoz csatlakozott emberek szidalmazása helyett sokkal inkább azt szerettük volna feltárni, hogy miért vonzódtak az oldalhoz – mit kerestek? Mi történt a kapcsolataikban? És ami döntő fontosságú – mi volt a partnerük álláspontja a történetben?

Már a trailerből kiderül, hogy az Ashley Madison oldal „megelőzte a korát", ahogy lehetővé tette a felhasználók számára, hogy felfedezzék a legsötétebb, legmélyebb vágyaikat. Azt is feltárja, hogyan ütötte fel a fejét a kiberbiztonság mint fogalom, és hogyan érezték magukat a felhasználók, amikor kikerültek az adataik.

A minisorozat május 15-én jelent meg a Netflixen, így már streamelheted is.

Forrás: Glamour

Nyitókép: Netflix