person holding black iphone 7

Miért lopkodja egy titokzatos tolvajbanda a kellékeket a Netflix forgatásairól?

Már A korona és a Lupin új évadának forgatásán is lecsapott a titokzatos tolvajbanda, akik több millió forintnyi kelléket és régiséget lovasítottak meg két különböző országban. De kik lehetnek ők, és miért teszik mindezt?


Majdhogynem passzolónak érezzük, hogy a hírhedt "gentleman bűnöző" Arsene Lupin ihlette, és Omar Sy főszereplésével készülő, Lupin című sorozat forgatását egy óriási elterelő hadművelettel szakítják félbe, hogy ellophassák az értékeket. Épp a harmadik évadot vették fel Franciaországban, amikor húsz ember tűzijátékot dobált a forgatásra, majd berontott, és közel 333 ezer dollár értékű felszerelést vitt magával.

A koronát pedig Nagy-Britanniában forgatták, (itt írtunk az új évad híreiről,itt pedig a bűntettről) és itt nem volt se tűzijáték, se dráma, de azért elég bosszantó volt: három autót törtek fel, amikből egy Fabergé-tojás másolatot, arany és ezüst kandelábereket, egy álló ingaórát és kristályüvegeket. A műsor díszlettervezője, Alison Harvey szerint az ellopott tárgyak nincsenek túl jó állapotban, így pedig eléggé korlátozott a viszonteladói értékük.

De akkor miért egyre népszerűbb meglovasítani a kellékeket?

Az elemzők szerint lehetséges, hogy azt hitték a tolvajok, hogy valami óriási fogásban lesz részük, ám sokkal esélyesebb, hogy a presztízs miatt tették. Rendkívül sikeres sorozatokról beszélünk, melyek új évadai rendszeresen a szintén legendás streamingszolgáltató toplistáján landolnak. Ez a népszerűség egyrészt az elemelt kellékek értékét is növeli a fekete piacon, másrészt pedig a bűnözők sikerességét bizonyítja a saját köreikben, hogy ők egy ilyen jól szervezett produkcióról is bármit elhoznak. Olyan ez, mint ellopni a Mona Lisát: szinte lehetetlen lenne eladni a fekete piacon, mégis óriási hírnevet hozna a bűnözőtársadalmon belül az elkövetőnek.

Egy kis ismétlés a Lupinhoz:

Nyitókép: Sayan Ghosh/Unsplash