Bored Ape Yacht Club

A műkincstolvajok utolérték az NFT-k világát is

Az NFT-k kultúrája még nagyon gyerekcipőben jár, de a haszonleső bűnözőknek gyorsan szemet szúrtak ezek a hatalmas értékkel bíró digitális alkotások. Nem is csoda, hiszen első pillantásra könnyebbnek tűnik ellopni néhány fájlt, mint meglovasítani a Mona Lisát.


Todd Kramer, a New York-i Ross+Kramer Galéria vezetője Twitter-oldalán kérte követő segítségét, miután 15 db Bored Ape Yacht Club típusú, majmokat ábrázoló NFT-jét adathalászok ellopták. Ezeknek a daraboknak összértéke 2,2 millió dollár, vagyis több mint 704 millió forint.

Akik nem lennének teljesen tisztában azzal, hogy mit is jelent az NFT és hogy miért ilyen drága, azoknak ajánlani tudjuk egy korábbi cikkünket, amiben részletesen körülvizsgáltuk ezt az új őrületet.

„Meghackeltek. Az összes majmom eltűnt. Ezt most adták el, kérem, segítsenek!"

— olvasható volt Kramer bejegyzésében, amit azóta törölt a felhasználó.

A kommentelők között sokan a galériatuladonos mellé álltak, azonban többen is azon az állásponton voltak, hogy mivel nem volt elég óvatos, így megérdemli a veszteségét — írta a Hypebeast.

A tolvajok elméletileg eladták az ikonokat még azelőtt, hogy az eredeti tulajdonos bármit közzétett volna az ügyről. Végül Kramer több NFT-jét is vissza tudta szerezni, a következő bejegyzésében pedig leszögezte, hogy tanult a leckéből, és ezek után egy sokkal biztonságosabb védelmi rendszert fog alkalmazni adatai megóvására.

A tanulság: mindenki vigyázzon a drága majmaira, támadnak a kalózok!