Olivia Wilde, a Nincs baj, drágám rendezőnője egy dijátadón

Botrány a Golden Globe-on: kihagyták a női filmrendezőket a jelöltek közül

Hivatalosan is bejelentették a 2023-ban megrendezésre kerülő Golden Globe-díj-átadó versenyzőit minden csoportban, azonban van egy látható probléma a listában. A filmrendezők kategóriájában egy női jelölt sem szerepel, ami már szándékos mulasztásnak tűnik. Közeleg az újabb botrány.


Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy az utóbbi években milyen botrényok övezték a Golden Globe-díj-átadót, melyek következtében a 2022-es műsort nem is közvetítették élőben. Az eset részleteiről itt lehet bővebb információkat olvasni.

A Hollywood Foreign Press Association egyesület nemrég nyilvánossá tette a Golden Globe kategóriáinak jelöltjeit. A legjobb rendezők sorában feltűnik James Cameron az Avatar folytatásáért, Baz Luhrmann az Elvisért, valamint Steven Spielberg is a The Fabelmans című filmjéért. A listában helyet kapott személyek mind egytől egyig megérdemelnék a díjat a munkájukért, azonban nagyon látványosan kihagyták a nőket a felsorolásból.

Ez azért is nagyon felháborító, mivel az utóbbi egy évben rengeteg nagysikerű film látott napvilágot női rendezőktől. Bekerülhetett volna a jelöltek közé például Gina Prince-Bythewood a The Woman King miatt, Olivia Wilde a Nincs baj, drágám elkészítéséért, vagy akár Chinonye Chukwu a Till – Igazságot a fiamnak című produkcióért.

Sajnálatos módon nem csak a rendezők kategóriájában volt látványos ez a kivételezés. Például legjobb vígjáték kategóriában jelölt összes filmet is férfiak rendezték, nők pedig szintén nem kerültek be az esélyesek közé. Valójában az összes kategóriában csupán egy nőt jelöltek, Sarah Polleyt a legjobb forgatókönyv kategóriájában a Women Talkingért.

Madeleine Gottlieb rendezőnő szavait így idézték a Marie Claire cikkében:

„Két évnyi látszólagos „fejlődés" után ez egy igazán kiábrándító vádirat az iparágunk állapotáról. Fel kell tenni a kérdést, hogy a nők — és különösen a színes bőrű nők — miért szorulnak továbbra is a háttérbe. És ami talán a legfelkavaróbb, meg kell kérdeznünk, miért nem lepődik meg egyikünk sem."

Nyitókép: Getty