Egy rendezői szék

5 népszerű film, melyekről nem is tudtad, hogy nők rendezték

A filmiparban meglepően kevés hangsúlyt kapnak a női rendezők és forgatókönyvírók, pedig rengeteg klasszikus megjelenésért ők felelősek. Alábbi cikkünkben öt olyan produkciót gyűjtöttünk össze, melyek mögött tehetséges nők állnak és a karrierjük folytatásaira is érdemes felfigyelni.


Spinédszerek

Az Amy Heckerling rendezésében készült Spinédszerek a filmtörténelem egyik legjobb tinivígjátéka lett. Még ma is aktív rajongótáborral rendelkezik, melynek tagjai várnák a történet folytatására. Az alkotás Paul Rudd és Alicia Silverstone számára is ugródeszkát jelentett, a két színész pedig azóta is szoros barátságot ápol egymással. Egy korábbi cikkünkben meg lehet tekinteni, milyen szívhez szóló gesztussal köszöntötték fel egymást szülinapjukon.

Holtpont

Kathryn Bigelow a 2018-ban megjelent The Hurt Lockerrel filmjével a második nő lett, aki elnyerte a legjobb rendezésért járó Oscar-díjat. Karrierje kezdetének a Keanu Reaves és Patrick Swayze szerepeltetésével készült Holtpont számított, ami egy ideális film a nyárra történő hangolódáshoz és tökéletes választás egy délutáni filmezéshez.

A szerelem hálójáb@n

Nora Ephron forgatókönyvírói karrierje akkor kezdődött, amikor férjével közösen elkészítették az Elnök emberei című filmet. Első munkáit követően hamar a legismertebb romantikus vígjátékok rendezőjeként és írójaként ismerhették őt. Tom Hanks és Meg Ryan szerepeltetésével például a Szerelem hálójáb@nt is ő rendezte, mely 250 millió dolláros bevételt termelt.

Mátrix

A Wachowski nővérek filmklasszikussá vált produkciója megreformálta az akciófilmek műfaját, ezzel pedig magát a Hollywood-i filmrendezést is. A franchise utolsó megjelenése 2021-ben készült el, mellyel együtt az összes részt feltöltötték az HBO Max kínálatába.

Wonder Woman

Wonder Woman első megjelenését a DC-univerzumban hatalmas siker követte. Világszerte nagyjából 800 millió dolláros bevételt hozott a stúdiónak, valamint méltónak találták arra is, hogy folytatás készüljön a történet főhőséből. A produkciót egyébként Patty Jenkins rendezte és ez volt a második nagyszabású munkája.

Első dobása a Rém volt Charlize Theron főszereplésével, a továbbiakban pedig ő felel majd a női szuperhős következő megjelenéseiért, valamint egy Star Wars spin-off megalkotásáért is.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Screen Rant