margot robbie I. Erzsébet királynőként a Két királynő című filmben

8 film, ami betekintést enged az uralkodónők fényűző életébe

Dráma, udvari intrikák és hatalmi harcok. Legtöbben így képzeljük el az uralkodónők, királynők és hercegnék mindennapjait, de valójában mi rejlik a kulisszák mögött? Listánk filmjei lebilincselően mutatják be, hogyan életek és vezettek ezek a nők.


Diana

Listánk első filmje a Szívek királynőjéről szól. A 2013-as dráma főszerepét Naomi Watts vállalta, aki a film kedvéért teljesen lemásolta a néhai angol hercegné akcentusát és arcmimikáját. Igaz, hogy külsőleg nem annyira hasonlít Diánára, a kritikusok szerint azonban még így is sikerült ügyesen visszaadnia a walesi hercegné ikonikus személyiségét. A film története a válás utáni időszakot mutatja be, valamint, hogy a média hogyan nehezítette meg Diána számára a továbblépést.

Grace - Monaco csillaga

Grace Kelly (Nicole Kidman), egykori hollywoodi sztár életéről szóló film sokszor kísértetiesen hasonlít a walesi hercegné életére. A film többek között bemutatja, hogy az ünnepelt sztár miként próbál beilleszkedni a Monaco-i környezetbe. Illetve a bemutatja III. Rainar, Monaco-i herceggel kötött házasságára és Kelly identitásválságát. Míg a színésznőt maga Alfred Hitchcock próbálja Hollywoodba visszacsábítani, addig Kelly férje mellett marad és támogatja őt a hercegség legnehezebb pillanataiban.

Marie Antoinette

Listánk következő filmjét elsősorban azoknak ajánljuk, akik hedonista uralkodókra kíváncsiak. A filmet Sofia Coppola (Elveszett jelentés) írta és rendezte, a főszerepet pedig Kirsten Dunst alakítja. A film Mária Antónia francia királyné nem mindennapi életét mutatja be. Az 1774-es trónra lépésnél csöppenünk bele a történetbe, majd megismerjük a királyné magánéletét és a királyi udvarral való kapcsolatát is. Marie fényűző történetének a nagy francia forradalom vet véget. Érdekesség, hogy a filmet a versailles-i kastélyban forgatták, az eredeti események helyszínén.

A kedvenc

A 2018-ban bemutatott A kedvenc drámai vígjáték I. Anna brit királynő kegyeiért folytatott harcról szól. A filmet a görög származású Jórgosz Lánthimosz (A homár) rendezte. A főszerepben olyan híres színésznők szerepelnek, mint Olivia Colman, Emma Stone és Rachel Weisz. A dráma már a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon való bemutatása után zsűri különdíjat nyert, majd Colman megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscar- és Golden Globe-díjat. A kritikusok imádták a filmet és a benne szereplő összes színésznőt.

A másik Boleyn lány

Következő filmünk szereposztása ismét pardésra sikeredett. A főszerepben Natalie Portman, Scarlett Johansson és Eric Bana láthatók. A történet szerint a Tudor-kori Angliában járunk, ahol éppen VIII. Henrik uralkodik. A Boleyn család minden erejével azon dolgozik, hogy nagyobb befolyásra tegyen szert a királyi udvarban, így a Boleyn lányok keserves küzdelmet folytatnak a király szerelméért, amit csak egyikük nyerhet el.

Két királynő

Listánk soron következő filmje is az angliai történelembe kalauzol el minket. A történelmi-filmdráma a karizmatikus Mária, skót királynő (Saoirse Ronan) és unokatestvére, I. Erzsébet (Margot Robbie) közötti rivalizálásáról szól. A kritikusok felemás véleményt mondtak a filmről, viszont látványos képi világát és a gyönyörű jelmezeket egyöntetűen kiemelték.

A királynő

A 2006-os Oscar- és Golden Globe-díjas filmet Stephen Frears (Veszedelmes viszonyok) rendezte. II. Erzsébet brit királynőtHellen Mirren színésznő alakítja, aki kitűnő játékáért Oscar-díjat kapott a legjobb női főszereplő kategóriában. A királynő története II. Erzsébet és Tony Blair brit miniszterelnök közötti politikai viszonyba enged betekintést. Diána walesi hercegné tragikus balesete után hatalmas nyomás nehezedik a gyászoló családra és a királynőre. Az uralkodói család életének azt a legnehezebb időszakát mutatja be a film.

A hercegnő

Listánk utolsó filmjénél magyar vonatkozást is találhatunk, ugyanis az életrajzi-drámát Pados Gyula, magyar operatőr fényképezte. A történet a 18.században játszódik és Georgiana Cavendish devoni hercegnő életéről szól, aki egyébként Diána walesi hercegné egyenes ági felmenője volt. A főszerepet Keira Knightley alakítja, mellette pedig Ralph Fiennes és Dominic Cooper is láthatók a filmben. A 2009-es Oscar díjátadón A hercegnő elnyerte a legjobb jelmeztervezésért járó díjat és még ugyanebben az évben BAFTA-díjat is kapott.

Írta: Korompai Tímea