Egy Oscar-díj

A Disney írója felelős az Oscar legszokatlanabb jelöléséért — My Year of Dicks​

Hivatalosan is bejelentették a 2023-as Oscar-díjátadó jelöltjeit. A leghumorosabb pillanatot egyértelműen a legjobb animációs film kategóriája okozta, melyben az egyik versenyzőnek eléggé figyelemfelhívó címet adtak. A My Year of Dicksről kiderült, hogy egy egykori Disney-alkalmazott írta.


A megfogó című rövidfilm egy 15 éves lány évét mutatja be, ahogy folyamatosan küzd a kamaszkor nehézségével. Egy bizonyos ponton a főszereplő eltökéli, hogy 365 napon belül el akarja veszíteni a szüzességét, ez azonban közel sem megy olyan egyszerűen, mint ahogy eltervezte.

A 25 perces alkotás rendezője Sara Gunnarsdóttir, aki ezáltal az első izlandi rendezőnő, aki jelölést kapott az Oscar történelmében. Ami viszont talán még érdekesebb, hogy az írói székben nem más ült, mint a Disney Animation egykori alkalmazottja, Pamela Ribon. Ő többek között dolgozott a Vaiana és a Ralph lezúzza a netet című mesefilmeken is.

Ez kétségtelenül egy nagyon nagy váltás a gyermekeknek szóló rajzfilmekhez képest, viszont az üzenet teljesen egyértelmű. A készítők alap elképzelése az volt, hogy bemutassák a napjainkban élő kamaszok vívódásait és nehézségeit. Ribon a történethez saját gyermekkori felvételeit is felhasználta, hogy ezzel is emberközelibb élményt nyújtson, illetve bizonyos pontokon még a szüleit is megszólaltatta.

A rövidfilm egyébként öt felvonásból áll, és mindegyik külön hangnemben mutatja be a főszereplő lány lelki világát. Van olyan rész, ami egy vámpírmeséhez illő műfajt alkot meg, a másik pedig már a horrorfilmek elemeit emeli be a középpontba — olvashatjuk a Vanity Fair cikkében.

A film hivatalos oldalán a készítők így köszönték meg a nézők támogatását és a jelölést:

„Nagyon hálásak vagyunk az animációs közösségünk jelöléséért, és a lehetőségért, hogy egy ilyen személyes történetet oszthatunk meg a kínos, tizenéves gondokról a világ közönségével. Köszönjük, köszönjük.”

Nyitókép: Shutterstock