Picasso 1938-ban festett egyik utolsó munkája, a Femme au Béret Rouge-Orange múzsájáról és szerelméről, Marie-Thérese Walterről

Százmillió dollárt érő Picasso-műveket árvereznek el

Nagyjából 100 millió dollárt (30,1 milliárd forint) érő Picasso-műveket árverez el idén ősszel a Sotheby's aukciósház Las Vegasban.

A szállodákat és kaszinókat üzemeltető MGM Resorts International tulajdonában lévő 11 alkotást október 23-án árverezik el minden idők egyik legnagyobb értékű Picasso-aukcióján. A licit egyik különlegessége, hogy a Sotheby's a tervek szerint megidézi híres New York-i árverési csarnokát a Bellagio hotelben. A világhírű hotel és kaszinó büszkélkedhet a város egyik legkiválóbb művészeti galériájával. Az árverésre kerülő alkotások egy része a hotel Pablo Picassóról elnevezett éttermét díszíti.

Az MGM Resorts vezető munkatársa, Ari Kastrati szerint azért adják el a műveket, hogy új, sokszínűbb alkotásokat vásároljanak és a kevéssé reprezentált közösségekből származó művészek munkái is helyet kapjanak a hotel pazar gyűjteményében. Az októberi licit egyik fénypontja az 1938-ból való Femme au Béret Rouge-Orange című alkotás lesz, mely Picasso egyik utolsó munkája múzsájáról és szerelméről, Marie-Thérese Walterről. A kép leütési árát 20-30 millió dollár közé becsülik.

A tételek között szerepel a spanyol művész két nagyobb festménye 1969 és 1970 közöttről, az Homme et Enfant (20-30 millió dollár) és a Buste d'Homme (10-15 millió dollár). Mindkettő szerepelt Picasso 1970-ben, az avignoni pápai palotában rendezett kiállításán, melyet kései pályafutása legjelentősebb tárlataként tartanak számon.

Az érdeklődők a 10-15 millió dollárra becsült Nature Morte au Panier de Fruits et aux Fleurs című csendéletetre is licitálhatnak, melyet Picasso 1942-ben festette Párizs náci megszállása idején.

Az októberi aukciót, mely a Las Vegasban valaha tartott legnagyobb szépművészeti árverés lesz, a „világ legkitűnőbb luxuscikkeit" felvonultató négynapos kiállítás is kísérni. Az aukciósház szerint a tárlaton szereplő autókat, ékszereket, karórákat, kézitáskákat és egyéb cikkeket október végén fogják elárverezni.

(MTI)