Marc Chagall L'homme en prière (Imádkozó férfi, 1971) című festménye

Lopott Picasso és Chagall-festményeket találtak egy pincében

A műveket 2010-ben lopták el egy izraeli család otthonából, most egy antwerpeni pincében találtak rájuk.

A belgiumi rendőrség „kényes és aprólékos nyomozás” után szerzett vissza egy Pablo Picasso és Marc Chagall- festményt, amiket 2010 februárjában loptak el egy izraeli család otthonából.

A Namur városában működő szövetségi igazságügyi rendőrség értesült arról, hogy egy belga lakos 2022-ben megpróbálta eladni Picasso Tête (1970) és Chagall L'homme en prière (Imádkozó férfi, 1971) című festményét.

A gyanúsítottat a belga ügyészek közleményükben nem nevezték meg, de a Guardian „Daniel Z” néven, egy 68 éves izraeli luxusóra kereskedőként azonosította a férfit.

„Ezt a két műalkotást 2010 februárjában lopták el egy műgyűjtő magánrezidenciájáról az izraeli Tel-Avivban. A lopás során több mint 680 000 dollár becsült értékű ékszereket is elloptak. A két festmény becsült értéke a lopás idején 900 000 dollár volt”

– közölték az ügyészek.

A festmények tulajdonosait a Guardian egy Herzikovic vezetéknevű családként azonosította, további részletek nem voltak azonnal ismertek.

A belga ügyészek szerint a Herzikovic-ház kifinomult, nagy teljesítményű riasztórendszerrel volt felszerelve, ám a tolvajoknak mégis sikerült semlegesíteniük azt, és észrevétlenül behatolniuk. A betörés idején senki sem tartózkodott otthon.

A tolvajok a családi ékszereken kívül csak Chagall és Picasso festményeit vitték el, számos más, a házban kiállított festményt hátrahagyva. A szövetségi rendőrség több hónapig követte a gyanúsított mozgását és szokásait, beleértve azokat a tevékenységeket, amelyekben részt vett, és azokat a helyeket, ahol gyakran megfordult, hogy meggyőződjön arról, hogy a festmények a birtokában voltak.

A rendőrség január 10-én razziát tartott a gyanúsított otthonában, és egy nagy összegű pénzt talált, de az ellopott műtárgyakat nem. A gyanúsított azonban elismerte akkor, hogy birtokában voltak a festmények, de nem volt hajlandó együttműködni a rendőrséggel, hogy elmondja, hol tárolja azokat.

A gyanúsítottat és feleségét is őrizetbe vették, és másnap bírósági meghallgatáson hallgatták ki – férfit lopott áruk kezelésével vádolták meg, és a meghallgatás végén letartóztatták.

A hatóságok január 12-én, a bírósági meghallgatást követő napon találták meg a lopott műveket, amikor a nyomozók újabb házkutatást tartottak Antwerpenben. Az ügyészek szerint a két festményt egy pincében találták meg, megfelelően becsomagolva, hogy megakadályozzák a romlást, két fából készült, csavaros fedelű ládában. A képek sértetlenek voltak, és még mindig az eredeti kereteikben voltak.

(Artnet)

Nyitókép: Pinterest