Hazai filmes siker: magyar filmeket díjaztak Pármában

Hazai filmes siker: magyar filmeket díjaztak Pármában

Krasznahorkai Balázs Hasadék című első filmje a legjobb forgatókönyvnek járó, míg Bergendy Péter horrorja, a Port Mortem a legjobb filmnek járó díjat sikerült elhoznia a 9. alkalommal megrendezett pármai nemzetközi filmfesztiválról.


A legjobb filmnek választott Bergendy-rendezés – melynek főhőse egy vándorfotós – tavaly október óta járja a fesztiválokat: Olaszországban, Portugáliában és Spanyolországban sikerült több díjat is elhoznia.

A Klem Viktor főszereplésével készült film az első világháborút követő spanyolnátha-járvány idején játszódik. Nyáron, az első Magyar Mozgókép Díjak zsűrije a legtöbb kategóriájában – operatőr, vágó, látvány, maszk – a Post Mortem alkotóit díjazta.

A hazai moziközönség országszerte október 28-tól láthatja a Post Mortemet, mely a Szupermodern Stúdió gyártásában készült, producere Lajos Tamás és Köves Ábel.

Krasznahorkai Balázs első mozifilm rendezése, a Hasadék a legjobb forgatókönyv díját nyerte el az olasz városban. A rendező Lengyel Balázzsal és Lovas Balázzsal közösen jegyzi a magashegyi tájakon játszódó, balladák hangulatát megidéző filmdráma forgatókönyvét.

A Molnár Levente és Babai Dénes főszereplésével készült alkotás nyáron elnyerte a legjobb mozifilmet illető Magyar Mozgókép Díjat, és szeptember óta vetítik a hazai mozik. Molnár Leventét a filmben nyújtott alakításáért a legjobb színész díjával tüntették ki nemrég a Cinefantasy filmfesztiválon Brazíliában.

A Hasadék az AGA Media és a Pipacs Film gyártásában készült, producere Szántó Gábor és Reich Péter.