Művészeti aukció, licitáló kéz

1,4 millió dollárért kelt el a padláson talált Rembrandt-festmény

Egy 17. századi festmény akár 15 millió dollárt is érhet.

A hagyatéki kiárusításokon általában a családok különböző háztartási tárgyakat, például étkészleteket és bútorokat adnak el. De néha-néha előkerül egy-egy ritka kincs is – ilyen például egy nemrég eladott festmény, amelyről azt hitték, hogy Rembrandt alkotása. A festményt, amely évtizedekig egy padláson porosodott, 1,4 millió dollárért kelt el egy árverésen a napokban.

Az Associated Press szerint a Portrait of a Girl (Egy lány portréja) című festményt a Maine állambeli Camdenben található ház padlásán tárolták. A családtagok egy hagyatéki eladásra készülve számba vették az otthon tartalmát, és felkérték Kaja Veilleux-t, a Thomaston Place Auction Galleries mukatársát, hogy nézze meg, van-e olyan tárgy, melyet árverésre érdemes bocsátani.

Veilleux meglepődve találta meg a holland mester, Rembrandt van Rijn 17. századi festményét a raktárban, számos más műtárgy között.

„A házhoz hívásokra gyakran vakon megyünk, nem tudva, hogy mit fogunk találni. [...] Az otthon tele volt csodálatos darabokkal, de a padláson, a műkincsek között találtuk meg ezt a figyelemre méltó portrét”

– mondta Veilleux egy nyilatkozatban.

A Portrait of a Girl egy fodros gallérú, fehér sapkás tinédzsert ábrázol, aki egy kézzel faragott kereten derűsen bámul a semmibe. Ez egyike annak a mintegy 300 vászonfestménynek, amelyet a művész a feltételezések szerint életében készített.

A műről azt gondolják, hogy legalább az 1920-as évek óta a család tulajdonában volt, és a keret hátoldalán lévő matrica szerint a képet az 1970-es években egyszer kölcsönadták a Philadelphiai Művészeti Múzeumnak. Az, hogy a festmény hogyan került először a család birtokába, azonban nem világos.

Veilleux augusztus végén árverésre bocsátotta a festményt, ami az egyértelmű származási hely hiánya ellenére lázas licitháborút eredményezett. Végül egy európai gyűjtő 1,4 millió dolláros (kb. 500 millió forint) ajánlatot tett érte. Bár ez drágának hangzik, a festmény végül relatív kedvezményes áron kelt el. Amint az alkotást hitelesítették mint valódi Rembrandt-festmény, az értéke akár 15 millió dollárra (5,4 milliárd forint) is emelkedhet.

A hitelesítés azonban trükkös lehet. A CNN szerint nincs egyetlen olyan hatóság sem, amely egyértelműen meg tudja állapítani, hogy egy művet Rembrandt festett-e vagy sem. Gyakran előfordul, hogy a festmények a szakértők konszenzusos véleménye vagy egy olyan nagy aukciós ház, mint a Sotheby's jóváhagyása révén nyerik el a legitimitást. 2021-ben az aukciósház arra a következtetésre jutott, hogy a Királyok imádása című Rembrandt-alkotás valódi, mely közel 13,8 millió dollárért (majdnem 5 milliárd forint) kelt el.

„A nagyszerű dolog, tényleg az lenne, ha ezzel a festménnyel Bécsbe mennénk, odatartanánk [a hasonló művekhez], és megbeszélnénk néhány szakértővel. Panelre festették, így datálni lehet a panelt, és nagyon gyakran kiderül, hogy a fa ugyanazokból a falapokból származik, amelyeket a Rembrandt-műhely más festményeihez is használtak”

– mondta Gary Schwartz Rembrandt-szakértő a CNN-nek.