Robbie Williams

Robbie Williams megszabadul óriási értékű Banksy-gyűjteményétől

A világhírű énekes három eredeti Banksy-nyomat büszke birtokosa, viszont friss információk szerint ezektől az alkotásoktól nemsokára megválik egy aukció keretein belül. Becslések szerint a darabok egyesével is több millió dollárt érnek, együtt viszont elképesztő árért kelhetnek el.


Robbie Williams nem sokkal azután döntött a művek továbbadása mellett, miután sikeresen eladta hét hálószobás otthonát. Az épület elméletileg kísértetjárta volt, a rossz szóbeszédnek köszönhetően pedig majdnem másfél millió fonttal kevesebbért tudott megszabadulni birtokától, ami több mint 556 millió forintnyi veszteségnek felel meg.

A három kép, ami kalapács alá kerül, az a Girl With Balloon, a Kissing Coppers és a Vandalized Oils. Williems így beszélt ezekről a darabokról:

„Emlékszem, amikor először láttam a Girl With Balloon, a Vandalized Oils és a Kissing Coppers című képeket. Úgy vélem, ezek Banksy legjobb festményei közé tartoznak, és tetszik, hogy milyen szorosan kapcsolódnak az utcai darabokhoz. Banksy munkáinak gyűjtőjeként egy szélesebb kulturális mozgalom részévé válhatsz.”

A Girl With Ballon először 2002-ben tűnt fel a Waterloo-híd alatt, azóta pedig az egyik legnagyobb körben ismert alkotása az utcai graffitiművésznek. 2008-ban ismét felkerült a címlapokra az kép, miután egy aukciót követően félig megsemmisítette önmagát. Az extra hírverést követően a majdnem széttépett kép Love Is In The Bin néven 18 és fél millió fontért kelt el, ami majdnem 8 milliárd forint.

Williams darabja az első fém felületre nyomott példányok között volt, és nagyjából 2 és 3 millió font körülire becsülik az árát.

A Kissing Coppers két csókolózó rendőrt ábrázol, ami először a The Prince Albert Pub külső falán volt látható, amelyet 2014-ben átfestettek többszöri megrongálás miatt. Williamsnek köszönhetően ez lesz az első nyomtatott változata, ami másodlagos piacon fog új gazdára találni.

A Vandalized Oils című freskón két felfegyverzett katonai helikopter zavarja meg a nyugodt bukolikus tájat. Ez egy nagyobb képcsoport tagja, ami hasonló tematika köré épül, és minden esetben olajfestmény szerű művekre vannak felhelyezve a graffitik.

Az árverés előtt a gyűjtemény egy nagyobb turnén fog részt venni: január 22-től egy hatnapos előzetes bemutatójuk lesz New Yorkban, ezt követően Hongkongba szállítják őket, majd Londonba, a végső kiállítás helyszínére. Az aukció március másodikán rendezik meg.