Audrey Hepburn és Gregory Peck

70 éves lesz a Római vakáció — íme néhány érdekesség a híres filmről!​

Minden idők egyik legnagyobb hatással bíró romantikus komédiája, a Római vakáció 1953-ban jött ki, majd nem sokkal később Oscar-díjat is nyert. Sokak kedvenc filmje jövőre lesz 70 éves, éppen ezért összegyűjtöttünk néhány információt a forgatásokról és a színészekről, melyekről kevesen tudhatnak.


1. Mások is szóba kerültek főszereplőnek

A filmvásznon végül Ann hercegnő szerepében Audrey Hepburn volt látható, viszont a készítők még a forgatások megkezdése előtt Jean Simmonsnak és Elizabeth Taylornak is felkínálták volna a feladatot. Szerencsére azonban nem rájuk esett a választás, így Hepburn hírnevet szerezhetett a filmes világban, hiszen azelőtt csak mellékszerepeket és színházi megbízásokat kapott.

Valószínűleg nem tudnánk elképzelni Joe karakterét úgy, hogy nem Gregory Peck alakítja, viszont az első vázlatok szerint Cary Grant is esélyesként indult. Grant az ajánlatot visszautasította, ugyanis túl öregnek érezte magát ahhoz, hogy hitelesen eljátssza Hepburn szerelmét. Érdekes módon pár évvel később mégis feltűntek egymás oldalán az Amerikai fogócska című filmben.

2. Eredetileg Frank Capra rendezte volna a filmet

1949-ben még az volt a terv, hogy Frank Capra ül majd a rendezői székbe a Római vakációhoz, viszont a sors közbeszólt. A filmrendező produkciós irodája akkor éppen anyagi problémákba ütközött, ezért kénytelen volt eladni a történet jogait. A továbbiakban kreatív nézeteltérések miatt teljesen kiszállt a produkcióból. Végül William Wyler lett a rendező.

3. Gregory Peck így viszonyult a történethez

Visszacsatolva egy kicsit a második pontunkra, Gregory Pecknek pont kapóra jött, hogy az első jelölt nem vállalta a felkérést. Szerencsére ő maga is szüneteltetni szerette volna a drámai munkáit, és valami könnyedebb hangvételű filmben akarta megmutatni tehetségét. Bár sokáig úgy volt, hogy ő lesz a főszereplő, hamar kiderült, hogy színésznő társa sokkal inkább illik a figyelem középpontjába, éppen ezért még bíztatta is a készítőket arra, hogy Hepburné legyen a rivaldafény.

4. A forgatókönyv egyik írója nem kaphatott elismerést a munkájáért

Bár Dalton Trumbonak nagyon sok minden köszönhető a kész produktummal kapcsolatban, a munkájáért mégsem kaphatta meg a neki járó elismerést. Tudni illik, kommunista szimpátiája miatt fekete listára került, így helyette Ian McLellan Hunter lett kiemelve. Hunter a végső vázlaton dolgozott, így ő vette át az Oscar-díjat.

Végül barátjaként átadta Trumbonak az 50 ezer dolláros honoráriumát.

Nyitókép: Getty

Forrás: Screen Rant