andie mcdowell es hugh grant

Négy ikonikus romantikus vígjáték, melyek majdnem teljesen máshogy értek véget

Négy esküvő és egy temetés, Harry és Sally, Keresd a nőt és Álljon meg a nászmenet – igazi gyöngyszemek a 90-es évekből, amit szívesen megnézünk újra meg újra. Most pedig azt is megtudhatjuk, hogy milyen kevésen múlott, hogy ezek a filmek a most ismert formájukban készültek el. Négy szuper film és négy fenomenális sztori következik!

Harry és Sally (1989)

Minden idők egyik legikonikusabb romantikus vígjátéka, a New Yorkban játszótó Harry és Sally majdnem nem is lett volna annyira komédia, mint amennyire azt ma gondoljuk! Az eredeti forgatókönyv szerint ugyanis Harry (Billy Crystal) és Sally (Meg Ryan) útjai különváltak volna a film végén. Az élet azonban a legironikusabb módon változtatta ezt meg: a rendező, Rob Reiner egy évtizednyi szinglilét után szerelembe esett, és nem tudta tovább úgy elképzelni, hogy ez a két, egymáshoz ennyire vonzódó karakter ne maradjon együtt a végén. Rob Reiner pedig azóta is boldogan él a feleségével!

Keresd a nőt (1998)

Ben Stiller és Cameron Diaz egy korai "klasszikusának" épp az egyik leghírhedtebb jelenete forgott kockán: amikor Cameron Diaz véletlenül ondót használ hajzselé helyett. Elég rizikós egy jelenet, és még a rendező Farelli-testvérek is tudták, hogy ha nem jól sül el a poén, az az ő vagy a színésznő karrierjébe is kerülhet a végén. Így abban maradtak Cameronnal, hogy felveszik, ám ha a végén nem tetszik neki, kivágják a filmből. A jelenet visszanézésekor aztán olyan hangosan nevetett az egész stáb, hogy nem volt kérdés, marad a hajzselé.

Álljon meg a nászmenet! (1997)

Itt nem is a sztori, hanem a szereplőgárda kérdése volt nyitott viszonylag sokáig. Julia Roberts személyében megtalálták az ideális női hőst, de azt sokáig latolgatták, hogy ki alakítsa Roberts az esküvőjére készülő legjobb barátját. Szóba került Matthew McConaughey, Edward Burns és Matthew Perry is. Utóbbi azért esett ki a rostán, mert épp a való életben is randizott Julia Robertsszel, és a rendező aggódott, hogy nehogy ez bezavarjon valamit. A legnagyobb esélyes aztán Russel Crowe volt, viszont az első olvasópróbán annyira nem volt meg köztük a kémia, hogy Julia megvétózta. A következő jelölttel, Dermot Mulroneyval aztán már minden klappolt, így övé lett ennek a romantikus klasszikusnak a főszerepe.

Négy esküvő és egy temetés (1994)

Ki gondolta volna, hogy a 90-es évek romkomjainak első számú sztárja, az ártatlan arcú angol, Hugh Grant nem az első választás volt a Négy esküvő, egy temetés főszerepére? Pedig 94-ben még nem volt akkora nagyágyú, sőt többnyire béna szerepek sorakoztak a neve alatt. Olyan férfit kerestek, aki nem kifejezetten jóképű, még Alan Rickmanre is gondoltak. Mikor végül behívták Grantet, borzasztóan sikerült az első meghallgatása. Mivel esküvős filmről volt szó, úgy gondolta, jópofa húzás lesz, ha a meghallgatáson azt a rövid beszédet olvassa fel, amit a bátyja esküvőjére írt. Bár a közönsége előtt csúnyán elhasalt a szöveggel, valamiért mégis úgy gondolták, tökéletesen megfogta a figurát. Nemcsak a Négy esküvő és egy temetés főszerepét vitte így el Andie McDowell-lel, de a rendező, Mike Newell következő négy filmjét is mind ráírta.


Nyitókép: Gramercy Pictures
Forrás: New York Post