Cher és Nicolas Cage a Moonstruck című 1987-es filmben

A 4 legjobb romantikus-vígjáték a tökéletes őszi hangulathoz

A Nap már este 6 után a horizont alá bukik, a gyertyák meggyúlnak, a teák pedig lassan iható állapotra hűlnek – minden passzol egy tökéletes őszi estéhez, egyetlen feladat maradt csak hátra: kiválasztani a legjobb romantikus-vígjátékot. Mutatunk is gyorsan négyet.​Bazi nagy görög lagzi

Tula Portokalosz (Nia Vardalos) nem sikeres az életben: már 30 éves elmúlt, a szülei éttermében dolgozik, pasija pedig még soha nem volt. Aztán egy nap úgy dönt, tesz a boldogságáért, beiratkozik a helyi egyetemre, új munkát vállal, a szerelem pedig hamarosan be is kopogtat szíve ajtaján, amin végül Ian Miller (John Corbett) lép be.

A bonyodalom itt kezdődik csak igazán, Tula ugyanis görög, szülei pedig ragaszkodnak hozzá, hogy görög férje legyen. Ian viszont – ahogy az egy romantikus-vígjáték cselekményéhez illik – természetesen nem görög. A szerelmesek kitartanak egymás mellett, a szülők ellenérzését figyelmen kívül hagyva pedig még a lánykérés is megtörténik, ezt követően pedig elkezdődik a „bazi nagy görög lagzi” szervezése.

Joel Zwick 2002-ben bemutatott filmje az egyik legkedvesebb, legszerethetőbb történet az új évezred legelejéről, amit csak mosolyogva lehet végignézni.

Harry és Sally

Létezik-e férfi és nő között barátság?

– ezt a kérdést boncolgatja Rob Reiner 1989-es romantikus-vígjátéka, mely két egyetemista Harry Burns (Billy Crystal) és Sally Albright (Meg Ryan) véletlen találkozásával kezdődik. A két diák – miután összefutottak a kampuszon – úgy döntenek, együtt utaznak el Chicagóból New Yorkba. Az utazás során merül fel közöttük a kérdés, hogy lehet-e a férfi önzetlenül barátja a nőnek – és fordítva –, ám a választ nem sikerül megtalálniuk, hiszen teljesen más véleményen vannak: Harry szerint kizárt, Sally azonban ennek ellenkezőjéről győzködi a fiatal férfit.

New Yorkba érve elszakadnak egymástól, majd évekkel később újra találkoznak, innentől kezdve pedig időről időre, egyre gyakrabban keresztezik egymás útját. Bár ez ellentmond Harry filozófiájának, mégis barátok lesznek, majd fokozatosan egymásba szeretnek. De vajon kiteljesedik-e ez a kapcsolat?

Holdkórosok

Még csak 40 éves, Loretta Castorini (Cher) azonban már özvegy. Az olasz-amerikai nő úgy érzi, átok ül rajta, éppen ezért úgy dönt, hogy hozzámegy egyszerű, ám szeretetreméltó udvarlójához Johnny Cammarerihez (Danny Aiello). Mielőtt azonban megünnepelhetnék a jegyességet, az újdonsült vőlegénynek el kell utaznia Rómába, hogy meglátogassa nagybeteg édesanyját, így Lorettára hárul a feladat, hogy felkeresse Johnny bunkó és kissé agresszív öccsét, Ronnyt (Nicolas Cage). Bár kezdetben egyáltalán nem szimpatizálnak egymással, végül mégis egymás karjaiban kötnek ki, ez pedig Loretta minden tervét felborítja.

Az 1987-es Norman Jewison-filmben Cher egyik legemlékezetesebb alakítását nyújtotta, amiért végül a 60. Oscar-gálán elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó díjat.

Rajta kívül díjazták még a mozi forgatókönyvíróját, John Patrick Shanley-t, valamit Olympia Dukakist, aki a legjobb női mellékszereplőnek járó aranyszobrot vihette haza.

Ezt gondoltuk Mundruczó Kornél legújabb filmjéről: Nem túlélő akarok lenni, hanem élő

Bridget Jones naplója

Bridget (Renée Zellweger) már a harmincon is túl van, és bár nagyon szeretne sikeres lenni, ez nem igazán akar összejönni. Viszonylag sokat iszik, az anyja folyamatosan arra emlékezteti, hogy lassan eljár felette az idő, a munkájában nem a legjobb, és ha ez mind nem lenne elég, még a főnökébe, Daniel Cleaverbe (Hugh Grant) is teljesen belezúgott, aki azonban észre sem veszi őt.

Bridget azonban nem adja fel: barátai és a naplója segítségével az igazi szerelmet keresi. Az anyjánál tartott egyik bulin aztán végül megismerkedik Mark Darcyval (Colin Firth), aki ugyanolyan hatást gyakorol rá, mint főnöke – aki természetesen végül észreveszi Bridgetet, és el is kezdődik a bonyodalom. Vajon kit fog választani végül?

Bridget Jones történetével először 2001-ben ismerkedtünk meg. Bár az azóta kultuszfilmmé avanzsált mozit lehet nem szeretni, nem érdemes, hiszen a nevetés garantált.

Nyitókép: MGM