Parkban könyvet olvasó nő

Olvasnál vagy filmeznél, de nem tudod, mit? Itt a segítség!

Könyvmoly vagy, filmrajongó, esetleg zenekarrajongó vagy művészetkedvelő? Mégis megakadtál, mit olvass, nézz vagy hallgass? Ez az internetes generátor teljes körű segítséget nyújt.

Egy olyan világban, ahol a Netflixet a végtelenségig pörgetjük, a túl nagy választék már-már nem lehetőségnek, hanem tehernek tűnhet. A barátok és a családtagok ajánlásai segíthetnek szelektálni a véget nem érő útvesztőben, de néha még így sem találjuk meg a számunkra megfelelő tartalmat.

Vagy talán egy új könyvet keresünk, de csak nem találunk megfelelőt.

Ebben segít egy új internetes adatbázis, a Global Network of Discovery (Gnod), melynek használata szuper szórakoztató, csak némi angol tudásra van hozzá szükség.

A németországi Marek Gibney innovátor által létrehozott, mesterséges intelligencián alapuló projekt alapvetően azokat a tartalmakat használja fel, amit mások szerint mipreferálhatunk. Havonta több mint 300 000 ember használja a Gnodot, és ezek a felhasználók űrlapokat töltenek ki, amelyekben feltüntetik kedvenc íróikat, filmjeiket, zenekaraikat és művészeiket.

Ez idővel megtanítja a mesterséges intelligenciát arra, hogy mit ajánljon az embereknek az aktuális érdeklődési körük alapján, és hogy ezek mennyire vannak átfedésben a mások által kedvelt tartalmakkal.

Ha például azt mondjuk, hogy Oscar Wilde, Jane Austen és Charles Dickens a kedvenc íróink, a Gnod Edith Wharton írót fogja ajánlani; ez azért van így, mert azok, akik Wilde-ot, Austent és/vagy Dickens-t sorolják fel, általában azt is beírják vagy megerősítik, hogy szeretik Whartont. Ez a felfedezés funkció használható új művészek, szerzők, filmek és zenészek keresésére.

A Gnod egyik legnépszerűbb funkciója a turisztikai térképei, melyek lényegében az oldal egy adott zenészre, íróra vagy filmre vonatkozó adatainak vizuális ábrázolásai.

Az Eredet című film térképén például a Viharsziget és a Csillagok között közel állnak egymáshoz. A Social Network – A közösségi háló és az Egymakulátlan elme örök ragyogása azonban csak potenciális egyezésekként találhatók meg a széleken.

A Gnod adatbázisában több ezer művész, valamint több tízezer zenész és író szerepel, és minden egyes felhasználó egyre nagyobbá és okosabbá teszi a hálózatot és annak térképeit.