Shein oldal telefonon

Szorul a hurok: művészek perlik a Sheint lopás miatt

A Shein online kiskereskedő állítólag egy „titkos algoritmust" használt arra, hogy felismerje a trendi művészeti alkotásokat, és ellopja az azokat készítő művészektől a terveket, hogy azokat a fast fashion ruháin reprodukálja.


A leleplezést Krista Perry, Larissa Martinez és Jay Baron művészek tették, amikor beperelték a vállalatot, mivel szerintük az megsértette az úgynevezett RICO törvényt – írja az Artnet News.

A Shein valójában nagyobb társadalmi fenyegetést jelent, mint a TikTok, mert az adatbiztonságon és a magánélet védelmén túlmenően is hatalmas mértékben hozzájárul a súlyos problémákhoz. A márka milliárdokat keresett egy titkos algoritmus létrehozásával, amely meghökkentő módon határozza meg a születő divatirányzatok alakulását

− olvasható a keresetben.

A vállalat honlapja csupán azzal büszkélkedik, hogy élvonalbeli technológiákat és eljárásokat alkalmaz a tervezés és a beszerzés terén, de nem magyarázza el, hogy milyen technológiát használ.

A Shein komolyan vesz minden jogsértéssel kapcsolatos állítást, és gyorsan cselekszünk, ha a szellemi tulajdonjogok érvényes jogosultjai panaszt tesznek. Meg fogjuk védeni magunkat ezzel a perrel és minden olyan állítással szemben, amely alaptalan

− mondta a Shein szóvivője az Artnet Newsnak küldött e-mailben.

@berrycutestudio Give small artists a break shein🐮🍓 #shein #stolenart #arttheft#stolendesigns #smallartist ♬ original sound - Kinoshita Crazy

A felperesek emellett azt állítják, hogy a Shein az ő termékeikhez készített terveket is lenyúlta, és azt állítják, hogy „a pontos másolás a Shein tervezési folyamatának és szervezeti DNS-ének szerves részét képezi". A művészek meg vannak győződve arról, hogy érdemeik nagy része más tervezők gondolataiból származik, akiknek az engedélyét soha nem kérik.

Nem ez az első eset, hogy a kiskereskedő állítólag művészektől lopott terveket. Az USA-Kína Gazdasági és Biztonsági Felülvizsgálati Bizottság az év elején elmarasztaló jelentést készített a kongresszus számára a vállalat gyakorlatáról, hivatkozva a Wall Street Journal egy jelentésére, amely legalább 50 folyamatban lévő pert jegyez.

A Shein a vásárlói adatokra és a keresési előzményekre támaszkodik a mesterséges intelligencia algoritmusok segítségével, hogy felismerje a kialakuló divatpreferenciákat és mintákat. Ezekkel a gyors meglátásokkal a Shein a versenytársakat megelőzve kezdheti meg a ruhák gyártását és piacra szállítását

− olvasható a dokumentumban.

Amint arról a Dazed beszámolt, a nagy tervezők is célba vették a Sheint különböző perekben, amelyeket végül többnyire csendben, peren kívül rendeztek. Ezek közé a cégek közé tartozik többek között a Levi Strauss, a Dr. Martens és a Ralph Lauren. Tavaly a TikTok két művésze is pert indított Shein ellen, azt állítva, hogy a munkáikat kártérítés nélkül ellopták.

Ez a legutóbbi per további „társadalmi veszélyeket" sorol fel, amelyeket a Shein jelent, beleértve a környezeti károkat, a kizsákmányoló üzemek munkafeltételeit és a gyermekek biztonságát, miközben kiemeli, hogy a vállalat üzleti modellje más iparágakra is átterjedhet.

Nyitókép: Shutterstock