PLIÉ ruhát viselő modell

Minimalista darabok, prémium komfort - A PLIÉ márka története

A letisztult stílusú, könnyen hordható ruhamárka ötlete néhány évvel ezelőtt, egy baráti találkozón született. A PLIÉ fontos célkitűzése, hogy ne a ruhát vegyék észre először, hanem azt, aki hordja. A márkával a tudatos öltözködésről, fenntarthatóságról és a kapszulagardrób kialakításáról is beszélgettünk.


Ha három szóval kéne jellemezni a PLIÉ-t, melyek lennének azok?

Letisztult, elegáns, nőies. Egyszerűen hordható és variálható klasszikus alapdarabokról van szó, a ruhák fazonjai magukon hordozzák a minimalizmus jegyeit. Ezek jellemzik a márciusban debütált tavaszi-nyári kollekciónkat is.

Milyen szavak jutnak eszetekbe a nőiességről?

Nagyon finom, tiszta, lágy, üde, kedves, de semmiképp nem hivalkodó. Fontos célkitűzésünk, hogy ne a ruhát vegyék észre először, hanem azt, aki hordja. A ruháink célja, hogy kiemelje a viselője karakterét, egyediségét és a szépségét. Bár maszkulin darab is található a ruháink között, ezeket a részletek teszik nőiessé, illetve könnyed beilleszkedésük mindennapi ruhatárunkba.

PLI\u00c9

Fotó: Kecskés Márton

Ki a törzsközönségetek, kiknek készítitek a darabjaitokat?

Leginkább azok az emberek, akiknek fontos a valós életben is a márkánk üzenete, vagyis a tudatosan öltözködő és fenntarthatóságra törekvő réteg. A PLIÉ nők többsége a harmincas-negyvenes korosztályból kerül ki, de a fiatalabb húszas éveiben járó generáció is megtalálta a márkát.

Hogyan született meg a márka gondolata?

Az eredeti ötlet egy baráti találkozáson született, hogy csinálunk egy letisztult stílusú, könnyen hordható ruhamárkát nőknek. Minimalista, minden élethelyzetben magabiztosan hordható darabokban gondolkodtunk, amelyek prémium komfortot nyújtanak, és fenntarthatóak is. Azt, hogy a PLIÉ jó ötlet volt, az is bizonyítja, hogy nemrég megnyílt a saját varrodánk is: a kezdeti méretes szabászatot felváltotta a standard női méretek gyártása, itt 36-42-es méretig gyártjuk a kollekciókat.

Egyre több márka hangsúlyozza a fenntarthatóság fontosságát. Rátok ez mennyire jellemző?

A fenntarthatóság üzenete és a kényelem kéz a kézben jár a PLIÉ esetében. A ruhák gyapjúból, pamutból készülnek többek között, ami ugyan drágább, és jobban kell vigyázni rájuk, de megfelelő gondoskodás mellett hosszú évekig, évtizedekig is el fognak kísérni minket. Azt gondoljuk, természetes anyagokkal dolgozni könnyebb, valamint a hordásukkal igazán magas komfortfokozat érhető el, jobban szellőzik, követi viselője alakját, mint például egy poliésztert is tartalmazó ruha.

Az anyagok kiválasztásánál fontos szempont, hogy könnyen kezelhetőek legyenek, és etikus forrásból származzanak. Szabászati hulladék természetesen minden varrodában, így nálunk is keletkezik, de ezt hetente leadjuk egy erre specializálódott szervezetnek, akik újrahasznosítják a textilt. Ezt a szemléletet nagyon fontosnak tartjuk, így nemrég kezdtünk el dolgozni egy új digitális szabászati módszerrel, ami szintén segít a keletkező hulladék visszaszorításában. Úgy gondoljuk, hogy a fenntarthatóságnak a tudatos vásárlás kulcsfontosságú eleme: a kevesebb, de tartós darabok vásárlása mind a bolygónak, mind a kapszulagardróbunknak is jót tesz.

PLI\u00c9 ruh\u00e1t visel\u0151 modell

Fotó: Kecskés Márton

Sok alapdarab megtalálható a ruhák között, hogyan lehet ezek tervezésekor megújulni?

Egyrészt olyan, időtálló darabokat készítünk, amik nem mennek ki a divatból, így magabiztosan építkezhetünk rájuk minden szezonban. A letisztult és könnyed darabokból álló kollekciók egymásra épülnek, így egyszerűbb a kombinálásuk.

Jó példa erre a nadrág, ami alapdarab, de az anyaga, a gombolása, a színe – ezek az apróságok segítenek megújulni. Ez egy egyszerre praktikus és letisztult gardróbot eredményez, amiből pár perc alatt felöltözhetünk reggelente. A vásárlói körünk ezt nagyon szereti, hiszen így tudatosan választhatnak ők is nálunk online, vagy személyesen Budán, a Fény utcai PLIÉ Showroomban.

Ezeket az alapdarabokat találod meg a PLIÉ kínálatában:

  • egyszerű szabású ing és ingruha
  • ingruha/overál
  • zakó
  • klasszikus vonalvezetésű ruhák
  • ceruzanadrág
  • póló

Nyitókép: Kecskés Márton