A Trónok harca egyik jelenete

Melyik a Trónok harca legjobb évada? Íme a 8 szezon rangsorolása!

A Trónok harca utolsó részei — melyek nagy csalódást keltettek a rajongókban — 2019-ben jelentek meg. Ennyi év elteltével minden pozitívumot és negatívumot megfigyelve lehet értékelni az évadokat. Alábbi cikkünkben a nyolc felvonást állítottuk rangsorba.


8. helyezett: 8. évad

Valószínűleg senkit sem lep meg ez a helyezés. A széria nagysikerű szezonjai után a rajongók csalódtak a lezárásban. A történetszálat összecsapták, a karakterfejlődéseknek nem adták meg a szükséges végkifejleteket, így nagyjából a részek értelmetlenek lettek.

Példaképp érdemes megemlíteni Jaime Lannister karakterét. Évadokon keresztül csiszolták a személyiségét és a jellemét. Az egoista, gazdag család sarjából szépen lassan egy szerethető alakot faragtak, majd mindezt az utolsó évadban semmissé tették, ahogy visszatért Cersei-hez. Hasonlóképp elrontották az Éjkirály szálát is. Már az első rész óta arra készítették fel a nézőket, hogy a mások jelentik a legnagyobb veszélyt az emberiségre.

Ez talán igaz is lehetett volna, viszont a rendezők és a forgatókönyvírók máshogy döntöttek. Az erős és legyőzhetetlennek hitt ellenfél az első nehezebbnek bizonyuló csata során megsemmisült.

7. helyezett: 5. évad

Összességében egy cselekményekben gazdag és izgalmas évadról van szó. Havas Jon története például itt a legjobb. Összebarátkozik a vadakkal, az Éjjeli Őrség tagjait pedig magára haragítja. Az évad vége pedig egyszerűen leírhatatlan izgalmakkal kecsegtet. Na de akkor miért kerül ennyire hátra a listán?

Hát a sorozat többi része miatt. A szezon túlnyomó részében Cersei Királyvárbéli gondjait látjuk. A Főveréb ugyan egy érdekes és rejtélyes ellenfél, fő céljai és motivációja viszont nincsenek eléggé kifejtve ahhoz, hogy mérvadó legyen. Az ott történt események fontosok a folytatás szempontjából, de ennyi az egész.

Ez a helyzet Daenerys jeleneteivel is ezen a ponton. Tanulja az uralkodást, aminek bemutatása egyértelműen elengedhetetlen a későbbi döntései megértéséhez. Viszont ez nem nyújt annyi izgalmat, mint amennyit elvárt volna a néző.

6. helyezett: 2. évad

Ezen a ponton már tényleg a legjobb évadok között kell különbséget tenni. Az első évad erős lezárása után szintén nagyon izgalmas részeket kapunk. Hivatalosan is elindul az öt király háborúja, Jaime karaktere elkezd kibontakozni, Jon pedig a Fal környékén ténykedik. A legfőbb probléma a megvalósítás. A Trónok harca nagyon sok szereplővel komponál, ekkor pedig rengeteg új személy érkezik váratlanul a sztoriba.

Az ő bemutatásukra, illetve az események megfelelő elmesélésére nem volt elég a rendelkezésre álló műsoridő.

5. helyezett: 7. évad

A tempóban itt is adódtak hibák, ellenben az évad számos emlékezetes jelenetet hozott. Bizonyos szereplők az első évad óta először találkoztak egymással, tehát az eltérő cselekményszálak végre összefutottak. Így természetesen adódtak új konfliktusok is. Ami pedig a szezon elengedhetetlen sajátja, hogy az élőholtakkal többen ekkor szembesülnek első alkalommal. Az ő arckifejezésükből látszik, hogy rájöttek a trónért folytatott harc kicsinyességére a nagyobb probléma mellett.

4. helyezett: 1. évad

Sokan meglepődhetnek, hogy a nyitány lecsúszik a dobogóról. Ekkor ismerünk meg mindenkit, illetve az egymáshoz fűződő viszonyaikat, valamint a világukat is. Valószínűleg éppen ezért került hátrébb a hangsorban. Teljesen egyértelműen sokkal több hangsúlyt kaptak a bemutató történetek, mint bármi más. Ezzel nincs baj, hiszen minden hasonló szériának így kell indulnia.

3. helyezett: 3. évad

Ez az évad bizonyította be a sorozat nézői számára, hogy a Trónok harcában minden megtörténhet. Még a legnépszerűbb karakterek sincsenek soha biztonságban. A szezon leginkább a vörös nász tömeges gyilkossága miatt vált ismerté, de említésre méltó még a Falon túli történések részletes bemutatása is.

Amit sokan nehezteltek ezekben a részekben, az Theon elhúzódó és brutális kínzási jelenetei. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy ezekre is szükség volt Ramsay gonoszságának érzékeltetéséhez.

2. helyezett: 4. évad

Az előző pont folytatásaként a vörös nász után sem maradt abba a váratlan halálesetek sora. Joffrey halála talán a legkielégítőbb pillanat a filmtörténelemben. Hosszú időn keresztül a rajongók csak vártak rá, hogy ez az utálatos karakter eltűnjön, itt pedig ez meg is történik. Egy ismeretlen ember megmérgezi Királyvár fiatal urát, ezzel pedig Sansa is felszabadul.

A részekben számos olyan bonyodalom üti fel a fejét, ami szinte azonnal megoldódik. Tywin és Tyrion tárgyalása elkezdődik, majd hirtelen véget ér. Jon megismerkedik szerelmével, majd minden megy tovább, mintha mi sem történt volna. Számos hasonló eset történt, amik tökéletesen jelzik a sorozat félidejét. Minden apróbb ügy lezárult, így a folytatásban következhet a nagyok játéka.

1. helyezett: 6. évad

Végezetül pedig a dobogó legfelső fokára a hatodik évad kerül. Ebben a szezonban a karakterek kivétel nélkül elérték a karakterfejlődésük egy új szintjét. Jon feltámadt emberként egy határozott harcossá vált, Arya elvégezte az ezerarcú képzését, Sansa pedig Ramsay kínzásai után erőteljes vezetője lett északnak.

Ugyanez a fejlődés igaz Daenerysre, aki végre Királyvár felé vette az irányt, illetve Cersei-re is, aki most már vasököllel irányít a vastrónon ülve. Ezek a részek mindent megadnak, amit a Trónok harcától el lehet várni, sőt még annál is többet. Amit pedig még fontos megjegyezni a győztes szezonnal kapcsolatban, hogy a készítők ezt már George R. R. Martin könyvei nélkül írták és rendezték.

Nyitókép: Instagram/gameofthrones

Forrás: PureWow