Woody Allen a Coup de Chance című film fotózásán Barcelonában (Spanyolország) 2023. szeptember 18-án

Új filmje lehet Woody Allen utolsó rendezése

Szerinte a filmkészítés minden romantikája elmúlt.

Az amerikai mozikban hamarosan bemutatásra kerülő, 2023-ban készült Coup de Chance című 50. filmjével zárulhat Woody Allen rendezői pályafutása. Allen legutóbbi filmjei nem találtak amerikai hazai forgalmazást, miután örökbefogadott lánya, Dylan Farrow szexuális zaklatás miatt vádat emelt ellene.

Az Air Mailnek adott új interjújában Allen elégedetlenségének adott hangot a mozis forgalmazás jelenlegi helyzetével kapcsolatban, de azt cáfolta, hogy az amerikai forgalmazók megtalálásának nehézségei befolyásolták volna a véleményét.

„Nekem mindegy, hogy itthon forgalmaznak-e vagy sem. Ha egyszer megcsinálom, már nem követem tovább. A forgalmazás már nem az, ami volt. Most a forgalmazás két hét egy moziban... És aztán ennyi. Úgy értem, az 'Annie Hall' kicsit több mint egy évig ment a New York-i mozikban. Hat-hét hónapig volt egy moziban, aztán valaki átvette, és még néhány hónapig ott ment. Az egész üzletág megváltozott, és nem a legszimpatikusabb módon. A filmkészítés minden romantikája eltűnt”

– fogalmazott.

Amikor arról kérdezték, hogy a Coup de Chance után készítene-e még egy filmet, Allen elmondta, nyitott az ötletre, ha kap egy kötöttségek nélküli lehetőséget, de kevéssé érdekli, hogy újra pénzt gyűjtsön.

„Még bizonytalan vagyok ezzel kapcsolatban. Nem akarok elmenni pénzt gyűjteni. Azt nagyon idegesítőnek találom. De ha valaki felbukkanna, és felhívna, hogy támogatni akarjuk a filmet, akkor komolyan megfontolnám... Valószínűleg nem lenne elég akaraterőm nemet mondani, mert annyi ötletem van.”

A rendező hozzátette, hogy nem érez olyan szenvedélyt a filmkészítés iránt, mint néhány kollégája, és a munka számos aspektusát csupán kötelezettségnek tekinti, amit a történetmesélés megkövetel.

Sok olyan rendező van, aki imádja a filmkészítés egész üzletét, a jelmezek kiválasztását és a színészekkel való munkát. Én soha semmit sem szerettem ebből.

(Indiewire)

Nyitókép: Profimedia