Klevei Anna

VIII. Henrik menyasszonya majdnem a fejével fizetett egy kis retus miatt

Klevei Anna kicsit máshogy nézett ki az őt ábrázoló festményeken, leendő férje is meglepődött, mennyire.

A retusálás sajnos szinte már alap napjainkban, sokszor ha kérjük, ha nem, némileg feltunningolt verziónkat látjuk vissza akár érettségi tablófotónkon is. A jelenség nem annyira új találmány, évszázadokkal korábban, már a festészetben is használták , ha szükség volt rá.

Így volt ez Klevei Annával, VIII. Henrik negyedik feleségével is, akit első találkozásukon meglátva, az angol király csalódottan konstatálta, hogy nem úgy néz ki, ahogy előzetesen egy festményen látta.

„Nem tetszik"

– jelentette ki VIII. Henrik Annát megpillantva, akinek állítólag kampós orra és bibircsókja nem szerepelt a Henrik által előzetesen látott képen.

A házasságot a királyi udvar végül érvénytelenítette, és Anna ezután Angliában maradt, a király pedig fogadott húgának tekintette.

Ma a történészek többsége egyetért abban, hogy Anna messze nem volt Flandria szépe, és hogy valószínűleg egy kis retusálás történt megfestésekor. Anna, ha lelkileg nem is, de fizikailag sértetlenül megúszta a történteket és túlélte Henriket és utolsó feleségé is.


(Messy Nessy)