Christo és Jeanne-Claude egyik alkotásának közeli fotója

Hordókból készíthetik el a világ legnagyobb alkotását az Egyesült Arab Emírségekben

A tervek szerint még a gízai nagy piramisnál is magasabbra törhet ez az újszerű építmény. Az ötletet Christo és Jeanne-Claude művészek találták ki, akik azóta sajnos már nem élnek, viszont tervük és művészetük tovább szárnyal, így 2027-ben világrekordot dönthetnek.


A pároshoz fűződik többek között az 1995-ben becsomagolt berlini Reichstag, a New York-i Central Parkban található csapkodó panelek és a párizsi diadalív, az Arc de Triomphe becsomagolásának tervei is, amelyet a tavalyi évben sikeresen elkészítettek az alkotó házaspár emlékére. Ezek mindegyikét időszakosan lehetett megcsodálni, a sivatagban épülő monstrum viszont egy állandó látványosságként üzemelne a tervek szerint.

Az ikonikus építmény 410 ezer különböző árnyalatú hordóból állna össze, ezekkel pedig a 150 méteres magasságot szeretnék elérni. Számításaik alapján 300x225 méteres lesz a szobor alap területe. Az ötletgazdák a gondolkodási folyamat során a hagyományos iszlám építkezés alapjait vették figyelembe — írja a Luxurylaunches.

Az építés még nem kezdődött el, mivel a gyártást megelőző papírmunkák sokkal több időbe telnek, mint amire számítani lehetett. A jóváhagyások után minimum három évig fognak tartani az építési folyamatok, melyek akár 2027-ig is elhúzódhatnak. A lehengerlő épületóriásnak feltehetőleg a liwai sivatag fog otthont adni, nagyjából 160 kilométerre Abu Dhabitól.