Walt Disney ül egy padon

A két személyiségű zseni – 120 éve született Walt Disney

Gyermeklelkű rajzfilmes, kreatív zseni, vasszigorú főnök – ez mind a 20. század egyik legjelentősebb elméje, Walt Disney volt. Idén decemberben 120 éve, hogy megszületett, ezért idézzük fel Mickey egér megalkotója életének legfontosabb állomásait.


1901 decemberében született a 20. század egyik legnagyobb kreatív géniusza, Walt Disney, aki ugyan fiatalon, mindössze 65 éves korában elhunyt, az általa felépített birodalom a szórakoztató- és filmipar egyik legfontosabb szereplője. Sokkal több volt egyszerű rajzfilmesnél, munkásságának művészi színvonalát azzal ismerik el, hogy nemrég a világ egyik legfontosabb múzeumában, a New York-i Metropolitan Museum of Artsban nyílt kiállítás Disney-ről és az őt inspiráló irányzatokról.

Persze nem ment volna mindez kemény munka nélkül, és habár a Mickey-egeret megálmodó rajzolót sokkal inkább gyermeklelkűnek képzelnénk el, a valóságban szigorú és ambiciózus főnök volt: míg otthon a szerető családapa szerepében tetszelgett, munkahelyén vasszigorral követelte meg a tökéletességet.

Persze mindenről a gyerekkora tehet

Milyen is lehetett farmon felnőni? Nincsen szomszédság, és akármerre néz az ember, mindenhol csak vetőföldek sorakoznak. A nap nagy részét kiteszi a ház körüli munka. Az apja vérmes természetéről volt nevezetes, nem egyszer alkalmazott testi fenyítést nevelési célzattal. A munkát mindennél feljebbvalónak gondolta, a kicsik karácsonyra is általában valamilyen használati tárgyat kaptak játékok helyett.

Mindezt számításba véve nem csoda, hogy a legfiatalabb testvér valamilyen alternatív módon próbálta kiélni a kreativitását. A tanyasi ház tökéletes felületet biztosított arra, hogy kátránnyal különféle állatokat pingáljon a falakra. Ennek megvolt a böjtje, édesapja nem kis pofonokat osztott ki büntetés gyanánt. Ekkor nénikéjének hála ceruzákat kapott és egy köteg papírt, hogy azokra rajzoljon. És milyen csodálatos figurák születhettek ezekre a lapokra!

Walt Disney azt a sok lapot telerajzolva maga elé vetített egy álmot, és rengeteg megpróbáltatás árán felépített egy birodalmat. Egy olyan helyet, ahol minden mesés, a rossz elnyeri a büntetését és a jó győzedelmeskedik. Ez egy olyan univerzum, ahova szüleink generációja is, de még valószínűleg az unokáink is szívesen fognak menekülni, és az alapító szavaival élve:

„Ez az egész egy egérrel kezdődött.”

A szeretett családfő

Meglehetősen hányattatott gyermekkora után hatalmas elhatározottsággal vetette bele magát a mozgófilmiparba. Rengeteg kudarcra ítélt ötlet és próbálkozás után azonban beköszöntött a siker, ennek ellenére azt, hogy honnan is indult, soha nem felejtette el. Egyrészről a farm életet nagyon szerette, későbbi meséiben is előszeretettel választotta a tanyát mint családi fészek, másrészről egyáltalán nem akarta azt a nevelési módszert követni, amit régen az apja. 1925-ben vette feleségül akkori titkárnőjét, Lillian Boundst. Egy gyermekük született: Diane Marie, majd örökbe fogadták második lányukat, akit Sharon Mae Disney-nek kereszteltek.

„Apu sosem hagyott ki egyetlen olyan alkalmat sem, amikor apaként jelen lehetett, hiába próbáltam lebeszélni róla”

— nyilatkozta idősebbik lánya, Diane. A családi otthon volt az a hely, ahol minden kétséget kizárólag mindig pozitív visszhangot kapott. Halála napjáig fantasztikusan töltötte be az apukaszerepet, és hűséges férje volt feleségének, munkában viszont keménykezűségéről volt ismert, sokszor igazságtalan bánásmóddal illetve alkalmazottait.

Légkör a Disney Companyben

Amikor Walt harmincötödik születésnapja közeledett, a vállalat dolgozói szerették volna meglepni valamivel a főnöküket. Az idősebbik Disney-fivér, Roy bíztatni kezdte a munkásokat arra, hogy álljanak elő minél eredetibb ötletekkel a nagy napra. Végül két fiatal dolgozó terveit valósították meg.

Az ötlet egy rövidfilm elkészítéséről szólt, amiben Minnie és Mickey egér szerelmének a beteljesülését mutatják. A nagy napon levetítették a filmet. A legendás mesélő mosolyogva nézte végig, majd felállt, és elbocsájtotta a felelősöket. Ez többek között annak tudható be, hogy Mickey karakterét rendkívül magáénak érezte, ugyanis nemcsak a megalkotója volt, de hosszú ideig a hangját is ő adta.

Érdekesség a figurával kapcsolatban, hogy kezdetben a Mortimer Mouse nevet viselte. Disney felesége ezt hallva kicsit komornak találta az elnevezést, így az ő javaslatára Mickey néven futott tovább.

Rendkívül sok erőfeszítést tett azért, hogy a vállalat jó hírét semmi ne mocskolhassa be, ezért nem bocsájtott meg ilyen baklövéseket senkinek. A cég iránti érdeklődést mindig új ötletekkel igyekezett fenntartani. Legnagyobb üzletébe 1955-ben vetette bele magát, és egy harmincnégy hektárnyi területen építette meg vidámparkját, az első Disneylandet.

Disneyland megnyitása

A nyitás napja „fekete vasárnapként” híresült el. Ennek okai közé tartozott a negyvenhárom fokos hőség, áramszünet a park egy bizonyos részén, gázcsőtörés egy másikon, valamint a vendéglátóegységek sem működtek gördülékenyen. Mindezek ellenére az első hat hónapban huszonöt millió dollár folyt a cég zsebébe a parknak köszönhetően.

Napjainkra már jóval több Disney mesevilág nyitotta meg kapuit, például az eredeti anaheimi sikereken felbuzdulva 1971-re 400 millió dolláros költségvetésből megnyitották a világ leghatalmasabb szórakoztató-központját, a Magic Kingdomot. A Párizs közelében felépített első európai parkban pedig helyi látványosságok miniatűr változatai is helyet kaptak, többek között az Eiffel-toronyé is.


Nyitókép: Instagram/imagineerpodcast