Anne Hathaway

Öt érdekesség Shakespeare feleségéről

Shakespeare-ről sok mindent lehet tudni, feleségéről, Anne Hathawayről azonban jóval kevesebbet. Íme öt érdekesség, amit eddig nem biztos, hogy tudtál róla.

Gyerekkor

Az 1556-ban született Anne Hathaway a feltételezések szerint egy 90 hektáros farmon nőtt fel a Warwickshire-i Shotteryben, nem messze Shakespeare szülővárosától, Stratford-upon-Avontól. Sokgyerekes család legidősebb lánya volt, a történetírók szerint korán, 10 éves korában elveszítette édesanyját. Amikor Anne apja is meghalt 1581-ben, végrendeletében egy kisebb összeget hagyott rá, amelyet lánya házasságkötésére szánt.

Házasságkötés

William Shakespeare és Anne Hathaway 1582-ben házasodtak össze, amikor Anne már több hónapos terhes volt első gyermekükkel. A házasságot akkoriban szokatlannak tartották, mivel William még csak tizennyolc éves volt, így apja engedélyét kellett megszereznie ahhoz, hogy feleségül vehesse a nála idősebb, 26 éves Anne-t.

Hogy elkerüljék a házasságon kívüli gyermekvállalás botrányát, a pár engedélyt kapott a worcesteri püspöki bíróságtól az eljárás felgyorsítására, így a saját plébániájukon kívül házasodtak össze. Arról nem maradtak fenn feljegyzések, hol tartották végül az esküvőt.

Gyerekek

A pár első lánya, Susanna hat hónappal szülei házassága után született, és 1583. május 26-án keresztelték meg Stratford-upon-Avonban. A következő évben Anne ikrekkel lett terhes és 1585-ben megszületett Judith és Hamnet Shakespeare.

Nem sokkal az ikrek születése után Shakespeare elhagyta a családi házat, és Londonba utazott, hogy színészi és drámaírói karrierjét folytassa. Innentől kezdve külön éltek feleségével, amíg Shakespeare valamikor 1611 után vissza nem tért Stratfordba.

Rokonok?

Egyes pletykák szerint Hathaway és Shakespeare rokonok voltak, amit azzal próbáltak alátámasztani, hogy alig néhány kilométerre nőttek fel egymástól, és mindkettőjüknek kifejezetten szélesen kiterjedt családja volt a régióban. Ennek ellenér semmilyen bizonyíték nem támasztja alá ezt a feltételezést, Shakespeare és felesége nem álltak vérségi rokonságban egymással.

Az író 1616-os halála után nem sok mindent maradt feleségére, csak Shakespeare „második legjobb ágya". Bár ezt a megvetés jelének is tekinthetnénk, a korszak tudósai rámutattak, hogy mivel az első ágyat gyakran a vendégek számára tartották fenn, az író a hitvesi ágyra utalhatott, így a gesztus inkább Shakespeare feleségéhez való ragaszkodását mutatja. Anne néhány évvel élte túl férjét, 1623-ban bekövetkezett haláláig közös házukban élt.