Leonardo DiCaprio és Kate Winslet a Titanic című filmben

Ezért nem érdeklik a Z generációt az intim jelenetek a filmekben

Egy, a Los Angeles-i University of California kutatói által végzett felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek több mint a fele több, a barátságra összpontosító tartalmat szeretne látni a filmekben és kevesebb intim jelenetet.

Az 1500 Z generációs személy bevonásával készült, Teens and Screens című tanulmány eredményei között számos, a filmekben és a sorozatokban látható szexuális helyzetek elítélésére irányul.

A Kaliforniai Egyetem (UCLA) Center for Scholars and Storytellers (CSS) megbízásából készített felmérésben a válaszadók 51,5 százaléka szeretné, ha az általuk fogyasztott médiában több plátói kapcsolatról szóló tartalom jelenne meg, ezt a tendenciát a kutatók nomance-nak nevezték el.

A résztvevők 44,3 százaléka szerint a romantikát a médiában túlzásba viszik vagy túlértékelik, míg 47,5 százalékuk a Z generáció általános véleményét osztotta, miszerint a szex nem szükséges a cselekmény folytatásához. A felmérés egyik válaszadója szerint ő és a barátai gyakran kényelmetlenül érzik magukat, ha a médiában túl sok a szexszel kapcsolatos tartalom.

Yalda Uhls, a CSS alapítója azt gondolja, nem arról van szó, hogy a megkérdezetteket nem érdekli a tévé, a filmek és más szexuális tartalmú média, hanem arról, hogy több és különböző típusú kapcsolatot szeretnének látni.

Hottátette, hogy mivel a felmérésben nem kérdezték a válaszadókat a pornófogyasztásról, nehéz biztosan megmondani, hogy a pornó szerepet játszik-e abban, hogy nem érdekli őket a képernyőn látott szex.

„Az egyik elmélet szerint a pornó elterjedtsége lehet az oka annak, hogy úgy érzik, kevesebb szexuális tartalmat szeretnének látni a hagyományos médiában”

– fogalmazott Uhls.

A CSS csapata szerint a koronavírus-világjárvány elszigeteltsége a jelek szerint eltolta a szórakozási prioritásokat a Z generáció számára, akik a 2020-as és 2021-es zárlatok idején nagyon formálódó korban voltak.

A fiatalok úgy érzik, hogy hiányoznak a szoros barátságok, elszakadnak a közösségüktől, és hogy digitális állampolgári identitásuk háttérbe szorította a valós világhoz való tartozás érzését.

Ennek ellenére még mindig vannak olyan generációk közötti hasonlóságok, amelyek miatt a Z generáció érdeklődése a szexi tartalmak iránt kevésbé paradigmatikus.

A kutatók összegezve vizsgálatukat elmondták, hogy a gyerekeket és tizenéveseket alapvetően mindig ugyanaz fogja jellemezni – a bajtársiasságtól a kíváncsiságon át a kalandvágyig –, és úgy tűnik, hogy ez a történetmesélésben talán elfelejtődött.