Rock koncert

A zenészek harmada felhagyhat szakmájával

A zenészek harmada felhagyhat a szakmájával: minden negyedik fontolgatja, hogy ezentúl csak kedvtelésből zenéljen, további 7 százalék teljesen felhagyhat a zenéléssel.

A ProArt Szövetség friss felmérése a zenészek helyzetét vizsgálta a járvány idején. A felmérés eredményeit szerdán hozta nyilvánosságra a szakmai szervezet. Az MTI-hez is eljuttatott közlemény szerint a felmérésben dalszerzőket és előadókat kérdeztek arról, hogy jövedelmüket milyen mértékben sújtotta a járványhelyzet 2020-ban, és hogyan tudtak talpon maradni. A kérdőívre több mint hétszáz válasz érkezett, az összes válaszadó 80 százaléka legalább tíz éve aktív szereplője a zenei életnek.

A felmérésből kiderült, hogy minden második zenész (47 százalék) elesett zenei bevételei 90 százalékától 2020-ban –összehasonlítva egy átlagosnak mondható korábbi évvel. A kapott válaszok alapján a zenészek számára meghirdetett állami és egyéb támogatásokban a kitöltők fele (52 százalék) egyáltalán nem részesült. Akik mégis igénybe vettek támogatást, azoknál is csak éves bevételeik átlagosan 15 százalékát tette ki az összeg. Legnagyobb arányban (21 százalék) a kisvállalkozókat támogató intézkedések – a KATA felfüggesztése, a kedvezményes hitel – révén tudtak enyhíteni anyagi nehézségeiken.

A jelentés megállapítása szerint a zenészek túlélését nagyban segítette, hogy a válaszadók 49 százaléka már a járvány előtt is több lábon állt, és volt valamilyen zeneiparon kívüli munkája. A nehéz időszakban a muzsikusok 68 százaléka írt új dalt, dalszöveget vagy fejezte be félkész szerzeményét. Majdnem ugyanennyien (61 százalék) készítettek új hangfelvételeket, és a kitöltők egyharmada csinált videóklipet.

A járványidőszak új jelensége volt az online koncertezés: a válaszadó zenészek 23 százaléka tartott és közvetített koncertet az interneten. A válaszadók több mint fele most úgy gondolja, hogy a járvány után egyáltalán nem tart koncertet ilyen formában az alacsonyabb bevétel miatt. Emellett a zenészek jelentős többsége gondolja úgy, hogy a személyes fellépésekhez viszonyítva sem a közönségnek, sem nekik nem nyújtott hasonló élményt ez a formátum. A válaszadók 59 százaléka számít kevesebb bevételre 2021-ben, mint korábban, közülük minden ötödik szerint az átlagosnál "sokkal rosszabb lesz" a 2021-es év az anyagiak terén.