zisha teáskanna egy asztalon

​Ezért kerül 29 millió forintba ez a pici teáskanna​

A zisha teáskannák darabjáért 29 millió forintot is elkérhetnek, ami egy lebilincselő összeg, tekintve, hogy méretükből adódóan csupán egy csésze víz felmelegítésére alkalmasak egyszerre. De mi teszi őket ilyen különlegessé és drágává?


Az első ilyen kannát nagyjából a tizedik században készítették Kínában, szóval ez a típus nevezhető a világon a legrégebbi teáskannának. Érdekességét az is növeli, hogy azóta is ugyanazt az alapanyagot használják a készítéséhez. Ez az anyag nem más, mint a zisha agyag, amit az azonos nevű ércből nyernek ki. Ritkaságszámba megy ez az alkotóelem, hiszen kizárólag Yixing városában, elsősorban a Huanglong-hegységben lelhető föl.

Az erőforrások védelmének érdekében 2005-ben betiltották ennek a nyersanyagnak a bányászatát. A mesterek azóta azt a felhalmozott mennyiséget használják, amit el tudtak raktározni otthonaikban.

A legmagasabb szint, amit egy kannakészítő elérhet, az a „kézműves mester” fokozat. Ehhez több évtizedes tapasztalat és rengeteg minőségileg elismert alkotás szükséges. A Haszon írása szerint a mesterek befektetett munkája és művészi elhivatottsága tovább növeli a tárgyak értékét.

Az anyagot és annak beszerzését, valamint az aprólékos műértő munka egyvelegét figyelembe véve, egy profi kannakészítő portékái alaphangon 5-10 millió forintot érnek, de akár a 29 milliós magaslatokba is szárnyalhatnak.

Mindezeket számításba véve, valamint hogy mekkora hagyománya van a tea készítésnek Kínában és egyre több rajongója szerte a világon, így érthető, hogy bizonyos emberek számára egy ilyen tárgy megvásárlása annyit ér, mint egy festő vagy egy szobrász alkotásának beszerzése.