Két éve magyar állampolgár a gyönyörű szomáliai modell

Két éve magyar állampolgár a gyönyörű szomáliai modell

Mahdi Said Kafiya tizennégy éves korában egy gyerekházasság elől menekült el otthonából, Szomáliából. Öt éve él Magyarországon, két éve magyar állampolgár, modellként dolgozik. 2018-ban Könnyű leckék címmel dokumentumfilm készült az életéről.


Gondoltál már arra, hogy miért épp neked sikerült eljönni Szomáliából?

Nem gondolkoztam még ezen, de tudom jól, hogy sok ember nem tudott elmenekülni, és nekem nagy szerencsém van, hogy épségben eljutottam idáig. Talán azért is sikerülhetett, mert anyukám sokat mesélt nekem és a testvéreimnek a bátorságról, a szabadságról, és hogy azt tegyük, amit helyesnek gondolunk. Azért indultam el, mert segíteni akartam a családomnak és önmagamnak, és tudtam, hogy ha maradnék, nem lennék erre képes.

Hogyan búcsúzott el tőled anyukád?

Azt mondta, hogy „Isten tegye számodra a világot a családoddá". Ez a mondat adott nekem erőt az úton.

Mi volt számodra a legnehezebb a menekülés során?

Kevés száraz étel és csak néhány ruhadarab volt nálam, de a legnehezebb mégis a bizonytalanság volt: az, hogy az ismeretlenbe tartok. Nem tudtam, merre, meddig és kivel megyek majd tovább, és hova jutok majd.

Volt olyan pont, amikor úgy érezted, inkább visszafordulnál?

Természetesen gondolkoztam rajta. Mindenkinek eszébe jut ez a nehéz időszakokban, amikor szívesen emlékszik vissza a régi, szép időkre. De örülök, hogy kitartottam, és nem adtam fel.

„Azért indultam el, mert segíteni akartam a családomnak és önmagamnak, és tudtam, hogy ha Szomáliában maradnék, nem lennék erre képes."

Magyarországon nagyon különlegesnek számítasz, kitűnsz a tömegből. Megszoktad a felhajtást, vagy nehéz kezelni?

Máig nem könnyű a számomra mindig a figyelem középpontjában lenni, és állni az utcán a rám szegeződő tekinteteket – de azt hiszem, egyre jobban tudom ezt kezelni.

Szerepelt valaha a terveid közt, hogy modell legyél? Mit jelent számodra ez a szakma?

Gyerekként, Szomáliában sosem gondoltam volna, hogy valaha modellként fogok dolgozni. De nagyon örülök, hogy belekezdtem, ugyanis megváltoztatta az életemet. A modellkedést dinamikus és kihívásokkal teli munkának tartom. Számomra az a lényege, hogy hassak másokra, és inspiráljam az embereket a történetemmel.

Van olyan ország, ahol a jövőben szívesen élnél?

Olyan típus vagyok, aki bárhol tud élni – könnyen alkalmazkodom az új helyekhez és helyzetekhez. Jelenleg azonban a szívem Magyarországé, szeretek itt élni.

Kafiya főszereplésével készült 2018-ban a Könnyű leckék című film:

A Könnyű leckék egy gyönyörű fiatal szomáliai lány életét tárja elénk, aki a felnőtté válás határán minden szálat el kell, hogy szakítson, ami hazájához köti...

A Kafiyával készült interjú a Hamu és Gyémánt magazin 2020/1-es számában jelent meg.