David Bowie

Itt állítják majd ki David Bowie 80 ezer darabból álló archívumát​

David Bowie számos zenei és stílusbeli újítást hagyta az emberiségre, illetve egy közel 80 ezer darabból álló egyéni gyűjteményt is. Archívuma kiállításra kerül, nem is akárhol. A jövőben az érdeklődők ezeket a relikviákat tekinthetik meg.


Bowie 2016-ban hunyt el májrákban, előtte két nappal viszont még kiadta utolsó nagy stúdióalbumát. Ezzel együtt személyes gyűjteményét kiállítási tárgyakként adják tovább, a jövőben pedig a londoni Victoria & Albert Museumban lehet megtekinteni a zenei világ egyik legikonikusabb alakjának holmiait.

A közel 80 ezer darabból álló gyűjteményben többek között találhatók személyes használati tárgyak, saját kézzel írt dalszövegek, illetve jelmezek is. Csak hogy néhány példát említsünk, a Freddie Burretti által tervezett overál is a darabok közé került, illetve az az Union Jack-kabát is, melyet az énekes az 1997-es Earthling című lemezének borítóján viselt.

Az iratok között megtalálható Bowie egyik leghíresebb számának, a Heroes-nak is a kézzel írt, eredetei változata. Mindezek mellett hozzávetőlegesen 70 ezer fotó és képanyag is a kiállítótermekbe kerül majd.

Ha már a helyszínről van szó, akkor érdemes megjegyezni, hogyan kerülnek oda az emléktárgyak. A múzeum 12 millió dolláros adományt kapott a Blavatnik Family Foundationtől és a Warner Music Grouptól. Az egyetlen kérésük az volt, hogy az épület egyik szárnyát kizárólag Bowie tiszteletére rendezzék be az átadott relikviák felhasználásával.

A múzeum igazgatója így nyilatkozott a tervekről:

„Bowie radikális újításai a zenében, színházban, filmben, divatban és stílusban — Berlintől Tokióig és Londonig — továbbra is hatással vannak a dizájnra és a vizuális kultúrára, és inspirálják a kreatívokat Janelle Monáe-tól Lady Gagán át Tilda Swintonig és Raf Simonsig.”

Forrás: ARTnews