Károly király a néha Erzsébet királynő oldalán, mellettük pedig András herceg áll

Ebből botrány lehet: Károly király ezt tervezi Harry és András herceggel

Bár András és Harry herceg már nem tartoznak a brit királyi család dolgozó tagjai közé, mégis van egy fontos szerepkörük, melyet idáig nem vettek el tőlük. Károly király egy új intézkedésével szembe mehet az eddigi törvényekkel, így a két rokont még távolabbra helyezheti a korona feladataitól.


Harry herceg és Meghan Markle 2020-ban döntöttek úgy, hogy lemondanak tisztségeikről és feladataikról, ezzel egyidejűleg pedig el is költöztek az Egyesült Királyság területéről. Elmondásuk szerint a mentális egészségük megőrzése érdekében döntöttek így. Harryt ezután megfosztották katonai címeitől.

András herceg viszont egy teljesen eltérő ügy miatt került ugyanarra a sorsra. Őt megvonták címeitől és királyi tisztségeitől, mivel kiderült, hogy szoros barátságban állt az elítélt szexuális bűnözővel, Jeffrey Epsteinnel — olvashatjuk a Marie Claire cikkében.

A lényeges különbség ellenére II. Erzsébet királynő temetésén a yorki hercegnek egy olyan lehetőséget biztosítottak, amit Diána hercegné és az új uralkodó kisebb fiának nem. Ez az ügy nagy felháborodást keltett a királyi család rajongói között. A történtekről és azok magyarázatáról egy korábbi cikkünkben lehet olvasni.

Az eddigi törvények alapján mindketten államtanácsosok maradtak, ami azt jelenti, hogy helyettesíthetik a királyt, ha ő éppen nem tud ellátni bizonyos uralkodói feladatokat. Ezt maga Károly király is rendszeresen csinálta, amikor II. Erzsébet betegeskedett, vagy éppen pihenésre volt szüksége. A Lordok Háza egyik tagja azt mondta, hogy ideje újravizsgálni a régi törvényt és esetlegesen módosításokat végezni rajta.

„Vannak olyan jelentések, amelyek szerint a királynő és az akkori Károly herceg valóban tárgyaltak erről a nyár folyamán. Az elmúlt napok politikai zűrzavarai miatt úgy gondolom, hogy a királyi család is átgondolja mindezt, és megpróbálnak maguk is megoldást találni néhány alkotmányos elvarratlan szálra"

— mondta Stephen Benn, a Brit Lordok házának tagja.

Mindez azt jelenti, hogy Harry és András, illetve családtagjaik sokkal távolabb kerülhetnek a korona hivatalos ügyeitől és tevékenységeitől. Ez a jövőben még problémát okozhat, tekintve, hogy Harry herceg a költözésük óta rossz kapcsolatot ápol többek között testvérével, Vilmos herceggel is. Apjuk, a király eltökélte, hogy uralkodása alatt kibékíti fiait, amit hátráltathat ez a módosítás.

Nyitókép: Getty