Károly király

Károly király ilyen édes gesztussal tiszteleg Fülöp herceg előtt a koronázásán​

Fülöp herceg 2021 áprilisában hunyt el, fia, Károly király pedig egy különleges gesztussal szeretne tisztelegni az emléke előtt. Erre a május hatodikai koronázásán kerül majd sor. Alábbi cikkünkből megtudhatod, milyen tervekkel készül a nagy napra.


A hivatalos koronázás menetében az új uralkodó már most számos változtatást eszközölt. Többek között az esemény hosszát, illetve a vendéglistát is lerövidítette. A szervezésben Károlynak legidősebb fia, Vilmos herceg segít mindenben. Egy korábbi cikkünkből megtudhatod, milyen feladatai vannak a soron következő trónörökösnek.

II. Erzsébet királynő fia az ünnepi öltözékével is egy modernebb gondolkodást képvisel majd, illetve a vendégeknek is egy szabadabb, kényelmesebb viseletet szabott meg. Többek között a zenéről is az újdonsült király gondoskodik. Egy kiadott nyilatkozat szerint egy konkrét, jól megtervezett zenei kompozíciót kért a zenészektől, hogy ezzel méltóképpen tisztelegjen néhai édesapja előtt.

A zenei stílusok reflektálnak majd az uralkodó értékrendjére. Hangulatban a hagyományokat és a klasszikus eleganciát ötvözik majd a mai kor új hangjaival. A zenei programban görög ortodox dallamok is felcsendülnek majd. Ez azért lényeges, mivel Fülöp herceg 1921. június 10-én született a görögországi Korfun, és egy ortodox templomban keresztelték meg.

Az alkalmon egy új koronázási himnuszt is bemutatnak, melynek megírására Andrew Lloyd Webber zeneszerzőt kérték meg. Emellett az esemény indulójához Patrick Doyle neve fűződik. Webber így nyilatkozott a megtisztelő feladatról:

„Hihetetlenül megtisztelő, hogy felkértek, hogy komponáljak egy új himnuszt a koronázáshoz. A Westminster-apátság kórusa és orgonája, a szertartási fúvósok és a zenekar számára írtam meg. Remélem, himnuszom tükrözi ezt az örömteli alkalmat."

Nyitókép: Getty

Forrás: Marie Claire