Marilyn Monroe a fűben fekve pózol egy portréhoz 1954-ben a kaliforniai Palm Springsben.

Elárverezik Marilyn Monroe személyes tárgyait

Több mint 175 olyan tárgyat bocsátanak árverésre, melyek hivatalosan a hollywoodi ikon tulajdonát képezték, többek között egy eddig soha nem látott feljegyzést az édesapjától.

Ismét elárverezik Marilyn Monroe személyes tárgyainak egy részét. A Julien's Auctions és a TCM Present: Icons & Idols Hollywood összefogásában 175, korábban a színésznőhöz tartozó tárgyra lehet licitálni a december 17-én és 18-án személyesen és online megrendezésre kerülő árverésen. A gyűjtemény egyik legkeresettebb darabja minden bizonnyal Charles Stanley Gifford kézzel írott levele lesz, akiről nemrég DNS-tesztekkel bizonyították, hogy a színésznő apja, írja a Vanity Fair.

„Ez a lap az egyetlen ismert tárgyi lelet, amely bármilyen kapcsolatot vagy kommunikációt bizonyít Gifford és híres lánya között”

– áll a sajtóközleményben.

Monroe édesanyja, Gladys Pearl Baker Gifford egyik korábbi munkatársa volt.

A közleményben leírtak szerint úgy vélik, hogy Gifford személyesen adta át a kártyát Monroe-nak, amikor a színésznő kórházban feküdt. Scott Fortner, Monroe-történész és gyűjtő a következőket a People-nek elmondta, teljesen véletlenül talált rá a kártyára, amikor a színésznő személyes archívumát készítette elő az árverésére.

„Ez az egyetlen ismert dokumentált bizonyíték Monroe és Gifford kapcsolatára, ami megoldja azt a rejtélyt, hogy ismerte-e vagy sem a biológiai apját, vagy volt-e kapcsolata vele.”

A kártyát, amelyen egy kottán álló kislány látható, várhatóan 2000 és 3000 dollár közötti áron adják el.

A kártya belsejében lévő kézzel írt üzenet megszólítása „Kedves Marylyn-ként” kezdődik, Monroe nevét helytelenül írva. Az üdvözlőlap előre megírt szövege így szól:

„Ez a vidám kis gyógyulási üzenet külön azért jött, hogy elmondja, sok gondolat és kívánság is veled van minden nap”

Az árverés sajtóközleménye szerint Gifford nem akarta felzaklatni feleségét és gyermekeit azzal, hogy Monroe-t az életébe engedte.

Személyes tárgyain kívül Monroe számos szépségápolási terméke is árverésre kerül, többek között rúzsos tubusai, műszempillái, szemhéjfestéki és egyebek. Emellett több, a színésznő által viselt ruhára is lehet majd licitálni, amelyek közül néhányért várhatóan akár 80 000 dollárt is fizethetnek.

További jegyzetek, levelezések, valamint fényképek, Monroe személyes csekkfüzete, az utolsó Screen Actors Guild tagsági kártyája, és egy orvosi akta is licitre kerül, amely egy általa elvégzett plasztikai műtéttel kapcsolatos, és várhatóan 30 000 dollárért kelnek el.

Martin Nolan, a Julien's Auctions ügyvezető igazgatója az eseményről kiadott sajtóközleményben elmondta, hogy

„a Julien's közel két évtizede büszkén képviseli Hollywood legelbűvölőbb és legikonikusabb sztárja, Marilyn Monroe hagyatékát és legendáját. Ezen az aukción a TCM-mel közösen kurátorkodtunk, ami minden bizonnyal az egyik legtöbbet emlegetett és történelmet író Marilyn-gyűjtemény lesz az iparágban.”

Pola Changnon, a TCM vezérigazgatója hozzátette, annak ellenére, hogy Monroe életéről számos könyv, film és történet szól, mindig is nagyrészt rejtélyes és csábító sztár volt.

„Ez az aukció közelebb visz minket ahhoz a valódi személyhez, aki ő volt, és a Julien's hihetetlen munkát végzett a túlságosan rövid életébe való bepillantás kurátori összeállításában.”