György herceg a néhai II. Erzsébet királynő mellett

Vilmos herceg egy nap lemondhat a trónról fia, György javára​

Bár a királyi eskü egy életre szól, ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne bizonyos helyzetekben kivételt tenni. Egyes szakértők szerint elképzelhető, hogy Vilmos herceg a jövőben lemond majd saját uralkodásáról, hogy fia, György herceg tovább ülhessen a trónon. Mennyi erre az esély?


Andrew Morton írta többek között azt az életrajzi könyvet is, mely Diána hercegné életéről és házasságáról szól. Ennek a szerzői folyamatát mutatták be A korona című sorozat legújabb évadjában. II. Erzsébet halála után Morton egy friss könyvet adott ki, mely a The Queen: Her Life címet viseli. A Marie Claire cikkében az író beszélt a megjelenés kapcsán, ezzel együtt pedig azt is kifejtette, hogy szerinte lemondhat-e egy uralkodó az Egyesült Királyságban a soron következő személy javára.

A fiatal Erzsébet hercegnő azt kívánta sokszor, hogy valamilyen formában bárcsak megmenekülhetne az uralkodástól, mely VIII. Eduárd király lemondása után VI. Györgyre szállt. A királynő sokszor azt akarta a trónra lépése előtt, hogy bárcsak születne egy fiú testvére, aki apja úton örökölhetné a koronát.

Erre nem került sor, így az uralkodó halála után II. Erzsébet hivatalosan is elfoglalta helyét a birodalma élén. Az ő elsőszülött fia, Károly évtizedeken keresztül volt walesi herceg, és várt arra, hogy egy napon királlyá üssék, ez pedig anyja 2022. szeptemberi halála után meg is történt.

A hivatalos koronázásra még pár hónapot várni kell, de gondolatai és meglátásai érvényesítését már elkezdte. A ceremóniára például sokkal kevesebb embert hívott meg, mint a néhai uralkodónő a sajátjára, emellett a szertartás idejét is jelentősen lecsökkentette. A tervezésben fia, Vilmos herceg van a segítségére, akinek feladatairól egy korábbi cikkünkben lehet részleteket olvasni.

A hosszú várakozás miatt Morton szerint Károly király nem fog lemondani az uralkodásról, hiszen rengeteg terve lehet, melyek csak a megvalósításukra várnak. Vilmos herceggel — aki jelenleg az öröklési sor elején áll — azonban más a helyzet. Róla elképzelhető, hogy pár év után inkább átadja fiának a koronát, hogy György herceg fiatalabb korában is király lehessen.

„Azt hiszem, Vilmos mindig is munkának tekintette ezt, nem pedig hivatásnak, és érdekelne, vajon Vilmos lemond-e, hogy fia, György királyként a középső éveiben is uralkodhasson.

Sajnos Nagy-Britanniában a lemondás VIII. Eduárd után csúnya szónak számít, de tekintettel arra, hogy a belátható időben férfi monarchia lesz, de csak idős korukban válnak királlyá, így nincs meg bennük a fiatalság varázsa”

— mondta a királynőről szóló könyv írója a témáról.

Meglátásai alapján egy célravezető lépés lenne, ha egy fiatal király kerülne az Egyesült Királyság élére, hiszen egy modernebb megjelenést és stílust adna a monarchiának és a brit királyi családnak.

Nyitókép: Getty