Orrát nyomkodó nő

Így szabadulj meg a mitesszerektől biztonságosan és hatékonyan

Ha évek óta mitesszerekkel küzdesz, lehet, hogy nem fedezted fel a kiváltó okot vagy olyan termékeket használsz, amelyek súlyosbítják a problémát.

A mitesszerek sokak számára jelentenek gyakori problémát, évszaktól függetlenül. Télen a bőr elveszítheti természetes lipidjeit, kiszáradhat és irritálódhat. Ennek ellensúlyozására a bőr túlpörgeti magát, és felesleges olajat termel, ami szintén kiütéseket okozhat. A melegebb hónapokban a bőr hajlamos zsírosabbá válni, és ennek következtében a felhalmozódás eltömődött szőrtüszőkhöz vezethet, ami mitesszereket eredményez.

Az elhalt hámsejtek csapdába megtapadhatnak a tüszőkben, eltömődéseket okozva, amelyek mitesszerekhez vezetnek, ráadásul a rendszeresen használt sminket és arcápolási termékek, mint az alapozók és arckrémek. felhalmozódhatnak a pórusokban, és összekeveredhetnek az olajjal, ami szintén duguláshoz vezet.

Gyakori mítosz, hogy a mitesszerek azért fekete színűek, mert tele vannak szennyeződéssel. Ez nem pont így van. A mitesszerek azért tűnnek feketének, mert a bennük lévő összes olaj oxidálódik, ez adja az árnyalatot.

Általában az orr a leghajlamosabb a mitesszerekre, mivel sok szőrtüszője van, és több olajat termel, mint az arc más részei, ráadásul hasadékai is vannak, míg az arc más részei laposabbak.

Megfelelő bőrápolás

Számos módszer létezik a mitesszerek eltávolítására, az alapvető problémát azonban a feleslegesen termelődő olaj jelenti. Vagyis bármilyen kezelést is alkalmazunk, a mitesszerek 20-40 naponként, természetes módon meg fognak újulni. A bőrápolás kulcsa tehát a következetesség, mivel egyetlen kezelés sem képes örökre eltüntetni a makacs mitesszereket.

Legyen a hámlasztás a rendszeres bőrápolási rutinunk része, hetente kétszer. A hámlasztás eltávolítja az elhalt hámsejtek felső rétegét, mellyel hatékonyan megakadályozzuk, hogy minden, beleértve az öreg bőrsejteket, a szennyeződéseket és a sminket, eltömődjön a pórusok felső rétegében.

A bőrt roncsoló peelingek helyett érdemes vegyi anyagokat használni az elhalt hámsejtek felső rétegének feloldására, azon belül is AHA-savat (alfa-hidroxi-savakat), például glikolsavakat és tejsavakat. A BHA-k (béta-hidroxi savak), például a szalicilsav is hatékony, amely nemcsak a felszíni sejtréteg elmozdításában segíthet, hanem képes bejutni a pórusokba, és belülről kifelé haladva feloldani a tömődést.

Érdemes tisztító arcmaszkot is bevetnünk. Keressünk olyan összetevőket, mint a nyugtató hatású cink-oxid, a baktériumokat elpusztító kén és az azokat kiszívó faszén. Emellett a retinolt is érdemes használni, amely ránctalanító hatása mellett a sejtek megújulását felgyorsító képessége a pórusok eltömődésének megszüntetésében is kiváló.

Mitesszerek nyomkodása

Ha lehet, kerüljük el az otthoni nyomkodást, és bízzuk a szakemberre, akik vagy a kezüket, vagy komedó-kiszedőt használnak, mivel ők ismerik a legjobb technikákat a mitesszer kiemeléséhez, melyek elkerülik a hegesedést vagy a környező bőr károsodását.

Étkezés

Válasszunk gyulladáscsökkentő ételeket, amelyek visszahatnak a felesleges olaj, a mitesszerek és az eltömődött pórusok megfékezésére. Emellett a vércukor- és inzulinszint szabályozása is segíthet, ezért érdemes elkerülni a cukros, keményítőtartalmú ételeket, amelyek problémás bőrt válthatnak ki.

A hideg vízi halak pedig, mint a vadlazac, a szardínia, a hering és a szardella (amelyek mind magas Omega-3 esszenciális zsírsav tartalmúak) természetes gyulladáscsökkentőként hatnak, és nagy előnyei vannak a bőr egészsége és megjelenése számára: segítenek a stresszkémiai anyagok, például a kortizol csökkentésében, amelyek súlyosbíthatják a pattanásokat és a kísérő jeleit és tüneteit.

Továbbá, a B2-vitaminban gazdag ételek, mint a spenót, mandulát, tojás és a gomba fogyasztása segít csökkenteni a stresszt.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock