Fehér bugyit viselő női test, rózsaszínű gerberával a lábak között

Biztonságos a bőrápolási termékek használata odalent?

Egyre népszerűbb trendként terjed az úgynevezett vajacial, melynek során a szeméremdomb részesül hasonló, szépítő kezelésben, mint az arcunk szokott.

A vajacial kifejezés a vagina és a facial (arckezelés) szavakból jött létre, és a szeméremdomb kezelésére használják, mely ugyanazokat a lépéseket tartalmazza, mint a hagyományos arckezelés: tisztítást, radírozást, nyomkodást, tonizálást és hidratálást.

Dr. Mary Jacobson szülész-nőgyógyász szerint a vajacial kifejezés valójában téves elnevezés, mert semmi köze magához a hüvelyhez.

„A Vajacial a szeméremtest szőrös területein és azok körül lévő bőrre összpontosít, amelybe beletartozik a szeméremtest, azaz a bikinivonal alatti terület és a külső szeméremajkak vagy a nagyajkak.”

Dr. Tiffany Clay amerikai bőrgyógyász elmondása szerint a vajacial a következő kezelések bármelyikét tartalmazhatja: gőzölés, mitesszerek vagy fehér mitesszerek eltávolítása, a benőtt szőrszálak kitépése vagy csipkedése és hidratálás helyi termékekkel, valamint mini kémiai hámlasztás az elszíneződések kezelésére.

Mik a Vajaical előnyei?

Jacobson és Clay véleménye megoszlik a témában, bár mindketten egyetértenek abban, hogy a vajacials nem elengedhetetlen kezelés a karbantartáshoz. Ha öngondoskodó napot szeretnénk, vagy abban reménykedünk, hogy elhalványíthatjuk az elszíneződést és a hiperpigmentációt a bikinivonal területén, a vajacialt érdemes lehet kipróbálni, miután teljes mértékben mérlegeltük az összes kockázatot. De ahogy Clay figyelmeztet, gondoljunk a vajacial kezelésre luxusként, mintsem szükségszerűségként.

Mik a Vajacial a hátrányai?

„Azt javaslom, hogy minden szüléskor lévő nő maradjon távol a vajacialtól, különösen azok, akiknek a kórtörténetében olyan bőrbetegségek szerepelnek, mint az ekcéma, a pikkelysömör, a rosacea, az érzékeny bőr és hidradenitis suppurativa. Az ilyen egészségügyi állapotok a vajacial kezelés után fellángolhatnak”

– figyelmeztet Jacobson.

Bár nem kell, hogy fájdalmas legyen, és nagyon kellemes lehet, a beszámolók szerint néhány kockázat, amit jelentenek, a bőrirritáció, a viszketés, a gyulladás és a fertőzés. Ezen kívül Clay azt javasolja, hogy azok, akik allergiásak a termékekre, inkább kerüljék el.

Ha pedig nemrég kaptunk vajacial kezelést, óvatosan az izzasztó dolgokkal, például az edzéssel és a szexszel, mivel ezek fokozhatják az irritációt a terület súrlódása miatt, akár a bőr-bőr érintkezés, akár a ruházat és az izzadság dörzsölődése miatt. Clay azt javasolja, hogy legalább egy napot várjunk a normál tevékenységek folytatásával, és legyünk kíméletesek a bőrrel. Emellett a szexuális tevékenység vagy edzés után azonnal zuhanyozás segít minimalizálni az esetleges fertőzés vagy folliculitis kialakulását.

Az otthoni vajacial kezelés lépései

  • Szánjunk időt a pihenésre, gyújtsunk néhány gyertyát, és hagyjuk, hogy a testünk lazítson.
  • Készítsük elő a bőrt. A legjobb eredmény érdekében, ha boltban vásárolt maszkot használunk, elő kell készíteni a szeméremdombokat. Használjunk hámlasztó peelinget a zuhany alatt vagy meleg fürdő után, hogy felszínre hozzuk a bőrt, és megszabadítsuk a területet a felhalmozódástól, az elhalt sejtektől és más szennyeződésektől, amelyek útban lehetnek.
  • Vigyük fel a maszkot, és hagyjuk rajta 10-15 percig. Kövessük a vajacial maszk hátoldalán található utasításokat. A legtöbb otthoni vajacial maszkot nem szabad 15 percnél tovább fent hagyni, valamint bikinigyanta vagy lézeres szőrtelenítést után közvetlenül ne alkalmazzuk.
  • Alkalmazzunk a benőtt szőrszálakra szérumot és olajat. Bár ez egy opcionális lépés, a szérumok és olajok nagyszerű kiegészítői annak, hogy megakadályozzuk a bosszantó benőtt szőrszálak újbóli felszínre kerülését. Ráadásul az olaj a nedvességgát lezárásán és a bőr lipidek helyreállításán dolgozik.

(PureWow)

Nyitókép: Shutterstock