Manikűrözött női kéz

Az otthoni körömágybőr-ápolás sokkal könnyebb, mint gondolnád

A legtöbbünk valószínűleg nem szentel nagy figyelmet a körömágybőrének, kivéve, ha a körömszalonban megkérdezik tőlünk, hogy szeretnénk-e, ha kivágnák vagy sem. A körömágybőr azonban nagyon fontos funkciót tölt be, és szerves szerepet játszik körmeink egészségében.

Ha a körömágybőrt eltávolítják (például levágják) vagy veszélyeztetik, mindezek a dolgok bejuthatnak a körömbe, ami a krónikus bőrpírtól és a bőr duzzanatától kezdve a körömágybőr mögötti bőr szabálytalan növekedéséig terjedő problémákat okozhat. Bár a kozmetikai szempont kevésbé fontos, mégis, a száraz, szakadozott körömágybőr egyszerűen nem néz ki jól, és még a legtökéletesebben elkészített manikűrről is elvonhatja a figyelmet.

Szerencsére az otthoni körömágybőrápolás nem túl bonyolult, így magunk is megfelelően ápolni tudjuk azt. A következő tippek ebben segítenek.

1. Ne távolítsuk el őket

A szalonban végzett manikűrözés gyakran agresszív körömágybőreltávolítással jár, akár csipesszel, akár folyékony körömágybőreltávolítóval, azonban mindkettő potenciálisan káros lehet- A körömágybőr épségben tartása minimálisra csökkenti a fertőzés lehetőségét vagy a körömágy felesleges kitettségét.

2. Óvatosan nyomjuk vissza őket

A benőtt körömágybőr nem néz ki jól, és mivel a teljes eltávolításuk nem opció, a legjobb megoldás, ha visszatoljuk őket. Nem mindegy azonban, hogyan tesszük ezt. Az agresszív tologatás, például fémszerszámmal vagy fapálcikával károsíthatja a köröm mátrixát (növekedési központját).

A kis félhold alakú forma a körmök tövében a mátrix része, amely a kemény körmöt termeli. Ha a felette lévő körömágybőrt nagy sérülés éri, az potenciálisan a köröm kinövését okozhatja, dudorokkal és felületi egyenetlenségekkel. Ehelyett használjunk egy törlőkendőt, hogy finoman visszanyomjuk a körömágybőrt, lehetőleg zuhanyzás vagy fürdés közben. Ezután hidratáló körömágybőr-olajjal vagy krémmel kezeljük.

3. Napi hidratálás

Törekedjünk rá, hogy a körömágybőr ápolása, különösen annak hidratálása a napi rutin része legyen. Érdemes párosítani ezt egy másik, mindennap elvégzett ápolási lépéssel (például zuhanyozással vagy arcmosással), hogy könnyebben eszünkbe jusson.

A körömágybőr hidratálásának fenntartása a legegyszerűbb módja, hogy megőrizzük annak egészségét. Az is fontos, persze, hogy milyen terméket használunk. Érdemes inkább olajokat használni krém helyett, mivel utóbbi nem szívódik fel olyan hatékonyan a kutikula szövetébe. Kenjük ne olajjal a körmeinket közvetlenül azután, hogy víz érte, hogy segíthessen a már ott lévő nedvességet elzárni.

4. Masszírozás

Ahelyett, hogy csak véletlenszerűen felkenünk egy kis olajat, töltsünk el néhány extra másodpercet a bőrbe és az olaj körömágyba masszírozásával és bedolgozásával. Ez jelentős különbséget jelent a termék felszívódásában, lehetővé téve, hogy a készítményben lévő összes vitamin és tápanyag jobban behatoljon a célzott területekre. A masszázs segít a vérkeringés fokozásában is, ami szintén fontos összetevője az egészséges körömnövekedésnek.

5. Tilos a harapdálás és a piszkálás

Ha a körömágybőr kiszárad, leválhat, és könnyebben kialakulhat a körömszálka. A körömágybőr ezen levált szegmensei gyakran ösztönzik a harapdálást és a piszkálást, ezért ezek megelőzése a legjobb megoldás. A harapdálás vagy tépkedés fertőzéshez vezethet, mivel a szájból mikroorganizmusokat vihetünk át az ujjunkra.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock