Géllakk és UV-lámpa

Biztonságos az otthoni géllakkozás?

Az amerikai Termékbiztonsági és Szabványügyi Hivatal nemrég bejelentette, hogy vizsgálni fogja a körömápolási termékek miatt előforduló allergiák növekedését, így érthető, hogy kétségeink támadtak a géllakkal szemben.

Világszerte nők milliói kérnek géllakk manikűrt maguknak vagy éppenséggel csinálják meg maguknak otthonukban. Azonban ez az ártalmatlannak tűnő otthoni manikűrözés egyben a fő oka annak is, hogy egyre gyakoribb a körömápolási termékekkel szembeni allergia. Biztonságos-e valaha is az otthon készített géllakk?

A legfontosabb, amit már az elején tisztázunk, hogy nem kell abbahagyni az otthoni gél manikűrözést a megbízható körömtechnikával, ha nincsenek problémáink. Azonban ha aggódunk, hogy irritációt okozhat, érdemes tovább olvasni.

A géllakk manikűr során UV- vagy LED-lámpa segít, hogy a lakkot szilárd, ultra fényes anyaggá keményítse. Éppen ezért az eltávolítása is nehezebb a hagyományos körömlakkénál. Ehhez körömreszelővel való csiszolásra és acetonba áztatásra van szükség. Kiváló választás azoknak, akik szeretnék megnöveszteni természetes körmüket, és ha a felvitel és eltávolítás megfelelően történik, nem okoznak kárt a természetes körömlemezben.

Ha nem megfelelően végzik el, a géllakk manikűr számos problémát okozhat. Az utóbbi időben sok figyelmet kap a hírekben a géllakk okozta allergiás reakciók növekvő száma. Természetesen bármilyen szépségápolási kezelés (beleértve a gyantázást és a hajfestést is) során előfordulhat allergia, függetlenül attól, hogy a szakember milyen jól képzett. De köztudott tény, hogy a géllakk manikűr által okozott allergia sokkal nagyobb mértékű, ha szakképzetlen személy végzi.

Yan Thi, Manchesterben alkotó körömművész azt mondja, az allergiás reakciókat leggyakrabban a helytelen alkalmazás okozza.

„Ezt okozhatja például az, hogy a termék a bőrre és a köröm hegye alatt köt meg, különösen, ha a festési technika nem túl jó. Ezen kívül a termék idővel történő nem teljes kikeményedése is okozhat irritációt és allergiát. Ez különösen igaz, ha a gélmárkákat keverik. A körömlakkmárkák csak a teljes rendszerükkel – ragasztó/primer, alaplakk, alaplakk, színes rétegek, fedőlakk és lámpa – tesztelik termékeik biztonságosságát, így ha ezeket az elemeket kevered, nincs garancia arra, hogy hogyan működnek együtt.”

Az allergia (különösen a géllakban és akrilokban található (met)akrilát vegyszerekre) nem csak a körömfestéstől tarthat vissza, hanem fogászati következményei is lehetnek. A (met)akrilát egy típusát tömésekhez és fogászati munkákhoz is használják, és ha allergiásak leszünk, a szájápolás veszélybe kerülhet.

Egy másik aggodalomra ad okot az onikolízis, amely a körömlemez elválása a körömágytól. Ezt számos, a körmökkel kapcsolatos dolog okozhatja, többek között körömsérülés (amely az erőteljes és helytelen reszelés miatt következhet be), a manikűrös szerszámok túlbuzgó használata és a körömápolási termékek által okozott irritáló anyagok. Ez egy olyan állapot, amelynél a körömtechnikusok az otthoni készletekkel közvetlenül összefüggő növekedést tapasztaltak.

Bár az onikolízis általában magától helyreáll és megoldódik, fennáll a lehetősége annak, hogy másodlagos fertőzés kerüljön a területre. Ilyenkor mindenképpen érdemes szünetet a manikűrözésben, különösen a hosszabbításokban, hogy időt hagyjunk a gyógyulásra. A legjobb, ha a körmöket rövidre vágjuk, és időt hagyunk a kinövésre és az újbóli rögzülésre.

Otthoni géllakkozás

Biztonságos, de tájékozódjunk, ha még sosem készítettünk magunknak.

„Az otthoni géllakozással kapcsolatos probléma a félretájékoztatás és az oktatás hiánya. Az allergiás reakciók többsége a termék helytelen használatából vagy az olcsóbb márkákból adódik, amelyek összetevői nem egyértelműek”

– magyarázza Yan, akinek volt már olyan ügyfele, aki azt hitte, hogy allergiás a géllakkra az irritáció miatt, miközben otthon manikűrt csinált magának, de a nála végzett professzionális kezelés után kiderült, hogy nem allergiás, és nulla irritációt tapasztal.

„Ezután fokozatosan bevezettem egy professzionális gélkezelést, hogy rájöjjenek, egyáltalán nem allergiásak, csak rosszul alkalmazták.

Íme, hogyan végezhetünk otthon biztonságos gél manikűrt:

  1. Biztonságos termékek vásárlása: Az online fellelhető legolcsóbb márkák beszerzése hosszú távon nem fog jó szolgálatot tenni. Keressünk olyan termékeket, amelyek az EU-ban készültek és megbízható helyeken/oldalakon vegyük meg.
  2. Ha tudunk, vásároljunk egy márka által létrehozott készletet, mivel ezeket együtt tesztelték.
  3. Hagyjunk időt a gyakorlásra: Ha még mindig nem tudunk normál körömlakkot festeni anélkül, hogy az ne kerüljön a bőrünkre vagy ne árasszuk el a körömágybőr területét, akkor ne gél lakkozzunk, mert könnyen allergia alakulhat ki. Akár el is végezhetünk egy körömépítő tanfolyamot.

(Marie Claire)

Nyitókép: Shutterstock