Ősz hajú nő profilból

Miért őszül meg a haj? Le lehet lassítani?

Ahogy a hajhagymák öregszenek, kevesebb színt termelnek, így amikor a természetes cikluson átmegy a hajhullás és az új hajszálak növekedése, azok egy bizonyos kor után nagyobb valószínűséggel őszülnek meg, ami a legtöbb embernél általában 35 év körül van.

A fentiek értelmében a genetika nagyban befolyásolja, hogy az őszülési folyamat mikor történik meg, ezért van, aki már a húszas éveiben elkezd őszülni, míg mások csak a negyvenes éveikben veszik észre a szín jelentős változását.

A hajszínt a hajban lévő különböző típusú melanin jelenléte határozza meg, magyarázza Dr. Rebecca Marcus bőrgyógyász.

„Az eumelanin felelős a sötét hajért, és ha nagy mennyiségben van jelen, akkor fekete hajat eredményez, vagy valamivel kisebb mennyiségben barna hajat. Ezzel szemben a szőke hajra jellemző az eumelanin hiánya, vagy nagyon kis mennyisége”

– mondja, hozzátéve még egy típust: a vörös hajért felelős feomelanint.

A haj akkor őszül meg, amikor öregszünk, és a melanintermelés leáll a tüszőkben, Nick Stenson profi fodrász.

„Ahogy az emberek öregszenek, a melanociták [melanint képző sejtek] a szőrtüszőkben kevésbé aktívak, és végül apoptózisos, azaz sejthalálon mennek keresztül. Ennek eredményeként a hajad nagyobb valószínűséggel nő be pigment nélkül, és őszül. Ezen túlmenően a tanulmányok kimutatták, hogy a környezeti tényezők, például az UV-sugárzás, a környezetszennyezés, sőt az érzelmi stressz okozta oxidatív stressz is a melanociták idő előtti leállásához vezethet a szőrtüszőkben.”

Egyszerűbben fogalmazva, bizonyos fajta környezeti és érzelmi stressz korai őszülést okozhat.

Amint egy hajszál kinő a tüszőből, nem változik a színe.

Azonban ahogy az öregedő tüszőkből új haj nő, a pigmentsejtek idővel kevésbé aktívak lesznek, és kevésbé valószínű, hogy pigmentet termelnek. Ez fokozatosan történik, és leggyakrabban 35 éves kor után kezdődik

– teszi hozzá Marcus.

Mi okozza, hogy egyes emberek gyorsabban őszülnek, mint mások?

Mindkét szakértő egyetért abban, hogy általában a genetika játssza a legnagyobb szerepet abban, hogy milyen korban és milyen gyorsan kezd valaki őszülni.

Bizonyos esetekben egy olyan betegség, mint a pajzsmirigyzavar, a neurofibromatózis, a B12-vitamin-hiány vagy a vitiligo okozhatja a haj idő előtti őszülését

– fogalmaz Marcus.

A legtöbb esetben azonban ez a géneken múlik.

Tényleg működőképesek azok a termékek, amelyek az őszülő haj lelassítását vagy visszafordítását ígérik?

Stenson szerint az ilyen típusú termékekkel kapcsolatban még nem született döntés.

„Tudomásom szerint jelenleg nincsenek olyan tudományos tanulmányok, amelyek bizonyítják, hogy a táplálék-kiegészítők befolyásolják a melanin termelését, és ezáltal megakadályozzák az őszülő hajat”

–mondja.

Lehetséges, hogy bizonyos esetekben, különösen, ha az őszülés a réz, a vas, a kalcium vagy a cink táplálkozási hiányának köszönhető, amelyekről úgy gondolják, hogy mind kapcsolatban állnak a melanin termelődésének folyamatával, a melanogenezissel, a táplálék-kiegészítők szedése befolyásolhatja a haj pigmentációját. Azonban érdemes orvoshoz fordulnunk, és vizsgálatokat végeztetnünk annak megállapítására, hogy valóban hiányt szenvedünk-e ezeken a területeken.

Tehetünk valamit a hajszálak őszülésének lelassítása érdekében? 

Mint fentebb említettük, egyelőre nincsenek tudományosan bizonyított módszerek, amelyek lelassítják, megelőzik vagy visszafordítják az őszülő hajszálakat, ezért talán még várjunk azzal, hogy jelentős pénzt költsünk olyan termékekre, amelyek azt állítják, hogy ezt teszik.

Szakértőink szerint azonban bizonyos vitaminok, például a D, B12, B9 és B5-vitaminok, valamint ásványi anyagok, például vas, kalcium vagy cink szedése segíthet, de csak akkor, ha hiányt szenvedünk belőlük. Ettől eltekintve próbáljuk meg alacsonyan tartani a stressz és az UV-kitettség szintjét, aminek az a bónusz hatása, hogy az arcbőrünk is boldogabb lesz.

(PureWow)

Nyitókép: Shutterstock