fiatal anya a kislányával mos otthon

Sötét és világos mosás egyszerre? Erre a pár dologra kell figyelned!

Bár mindenkinek megvan a saját metódusa, de azért többé kevésbé mind úgy tanultuk, hogy a sötét és világos ruhákat külön kell mosni. Tényleg szükséges ez a plusz nyűg? Lássuk, mit mond rá a szakértő!


Ez a bizonyos szakértő nem más, mint Patric Richarson, más néven a Mosoda Evangélistája, akinek egy egész műsora van a mosásról, a „The Laundry Guy”, azaz A mosodás fiú címen. A kérdésnek a food52 járt utána, amit a Vince szemlézett.

„Mindenképpen használj valamilyen válogatási módszert – a ruháid jobban megtartják a színüket, és meghosszabbítod az élettartamukat is. Ha legalább fehérre, színesre és feketére válogatunk, az csökkenti a kopás mértékét a ruhákon. Az anyagok minőség szerinti szétválogatása lehetővé teszi, hogy különböző, az adott anyagnak megfelelő tisztítószerrel kezeljük őket. A sportruházatok például szintetikus szálakból, például poliészterből, nejlonból és/vagy spandexből vagy elasztánból készülnek, ezért logikus, hogy más gondozást igényelnek, mint mindennapi pamut ruhadarabok”

– teszi le a voksát a válogatás mellett Richardson.

t\u00f6r\u00f6lk\u00f6z\u0151k szort\u00edroz\u00e1sa

Fotó: Shutterstock

És vajon a hétköznapi emberek mit gondolnak a kérdésről? A food52 újságírója, Camryn Rabideau az Instagramon tette fel a kérdést, hogy a követői szétválogatják-e a szennyesüket: meglepő módon a válaszadók 75 százaléka nemmel válaszolt.

Íme néhány személyes vélemény, hogy miért nem:

  • „Csak időpazarlás. Használj hideg vizet, és moss mindent együtt."
  • „Csak a lepedőket és törölközőket válogatom szét. A ruhákat hideg vízben mosom, az ágyneműt és törölközőt melegben.”
  • „Mindent hideg vízben mosunk, szóval nem számít."
nyilv\u00e1nos mosoda sok ipari mos\u00f3g\u00e9ppel

Fotó: Shutterstock

Kiegészítésképp érdemes megjegyezni, hogy a kérdőívben résztvevők mind 25 és 40 év közötti személyek voltak, amiből arra a következtetésre is juthatunk, hogy generációs dolog lehet a háttérben.

Ha az alapos válogatás nem kivitelezhető – például ha pénzbedobós mosodát vagy közös mosókonyhát használunk – Richardson azt javasolja, hogy legalább a fehér ruhákat mossuk külön, vagy használjunk színfogó lapokat, és állítsuk a mosógépet alacsony hőmérsékletre.