Fiatal szőke lány, kék pulcsiban, az arcát takarja

3 dolog, amiért nem kéne szégyenkeznünk, mégis megtesszük

Gyakran érezhetjük, hogy a társadalom diktálja a szabályokat és azt is megmondja, melyik cselekedetünk jó és melyik rossz. Azonban egy idő után ezeket a gátlásainkat el kell engednünk és nem szabad hagynunk, hogy a társadalmunk elvárásainak akarjunk megfelelni.


A társadalom gyakran megmondja, hogy mely cselekedeteink megfelelőek nőként, férfiként, szülőként, vagy akár gyermekként. De vannak dolgok, amik miatt nem szabad szégyenkeznünk, szóval lássuk, mi miatt ne szégyelld magad soha!

Ha van romantikus oldalad

Sose szégyelld, ha van romantikus oldalad. Gyermekkorban hajlamosak a felnőttek viccet csinálni abból, ha egy kisembernek romantikus érzései vannak már óvodában. Ez olyan mély nyomokat hagyhat bennünk, hogy felnőtt életünkben is kínosan érezhetjük magunkat, ha mások felé mutatjuk ki érzéseinket.

Azonban sose szégyenkezz azért, amit érzel. Ha vonzalmat érzel más iránt, az teljesen normális és egészséges és egyáltalán nem ciki.

A tested miatt

A társadalom gyakran hajlamos azt is megmondani, hogy hogyan kell kinéznünk. Ez évről-évre változik. Volt, amikor a nagyon vékony, klasszikus modell alkat volt a „divat”, most azonban egyre többször láthatunk telt modelleket a fehérnemű reklámplakátokon.

A lényeg azonban nem az, hogy mit látsz a reklámokban, a közösségi médiában, vagy a kifutókon. A lényeg az, hogy te jól érezd magad a saját bőrödben, mindegy, hogy milyen alkat vagy.

Ha te attól érzed magad jobban, hogy épp fogysz, vagy attól, hogy épp hízol, akkor tedd azt. Neked essen jól, más nem számít.

Ha nem a megfelelő embert szereted

Ha voltál valaha szerelmes, akkor tudod, milyen különleges és csodálatos érzés lehet ez. Ha beleszeretünk valakibe, akkor természetes érzés, hogy vele akarunk lenni és kapcsolatot szeretnénk vele kialakítani.

Azonban, ha a dolgok nem jól alakulnak és a kapcsolat rossz irányt vet, emiatt pedig megváltoznak az érzéseid, az is rendben van. Attól nem vagy se furcsa, se rossz ember, mert nem a megfelelő emberbe szerettél bele. Emiatt ne érezd kellemetlenül magad.

Sokan a szégyenérzet miatt inkább nem lépnek ki a rossz kapcsolatból és benne ragadnak, ami hosszú, gyötrelmes évekhez vezethet.