Harry Potter film egyik jelenete

Harry Potter: Ezek voltak a film legszívszorítóbb pillanatai

A Harry Potter-rajongók összegyűjtötték a legendás történet legszívszorítóbb felismeréseit.


Minden egyes boszorkány és varázsló jellemfejlődése sok-sok évnyi öröm, áldozat és bánat során alakult ki, ezért is érezzük őket olyan közel magunkhoz. A rajongók összegyűjtötték a Harry Potterrel kapcsolatos legszívszorítóbb felismeréseiket, amiket a Screenrant cikkének jóvoltából most mi is közlünk.

​10. A plakátok Harry növekvő szomorúságát tükrözik

Nem lehet nem észrevenni, hogy a franchise plakátjai az évek előrehaladtával egyre sötétebbek lettek (tükrözve a karakterek általános szomorúságát). Ha összehasonlítjuk az első és az utolsó filmet, a tragédiák és megpróbáltatások egyre sűrűsödnek a karakterek körül. Egyeseknek mindent fel kell áldozniuk, hogy legyőzzék az őket fenyegető gonoszt.

​9. Harry és Ron megjósolja a saját szenvedését

A rajongók szerint Harry és Ron a jóslástan házi feladathoz végzett ártalmatlannak tűnő jóslatai valóra váltak A tűz serlege című filmben. Megjósolták, hogy Harry égési sérüléseket szenved, elveszít egy féltve őrzött tárgyat, hátba szúrja egy barátja, és elbukik egy küzdelemben (ami tökéletesen párhuzamba állítható a Trimágus Tusa minden kihívásával).

​8. Harry Dumbledore-hoz fűződő kapcsolata tükrözi a halálhoz való viszonyát

Bár Dumbledore kétségkívül kulcsfontosságú Harry Voldemort felett aratott győzelmében, szerepének mélyebb szintjei is izgalmasak. Megismerkedésüktől fogva mentor és igazságos manipulátor ő, miatta gyűjti be Harry a Halál ereklyéit, ráadásul Dumbledore üdvözli a fiút halálának rövid ideje alatt is. Mindebből arra a következtetésre juthatunk, hogy Dumbledore képviseli Harry tragikusan ismerős kapcsolatát a halállal.

​7. Barátaival együtt fiatalon harcolni kényszerültek

Harry harcosnak született, de sikeréhez szükség volt társaira, akik szintén kiálltak az igazukért, és mindent megtettek, hogy legyőzzék a gonoszt. Harry és barátai már tizenegy éves koruktól kezdve az életükért küzdöttek, 17 évesen pedig teljes háborúban álltak. Kulcsszerepet játszottak minden olyan eseményben, ami Voldemort legyőzéséhez vezet, a közben elszenvedett traumáik pedig szívszorítóak.

​6. Harry nem tudta elfogadni Sirius halálát

Harry minden ébren töltött percében szerettei biztonságáért küzd, és cipeli a terhet, hogy Voldemort nagyúr könyörtelen célpontja, ezért a körülötte lévő emberek folyamatosan veszélybe kerülnek. Az ötödik könyvben − hiába védi a bajtól − Sirius hirtelen meghal. Harrynek nincs ideje feldolgozni keresztapja halálával keletkező az érzelmeit, ami komoly traumát okoz neki.

​5. Harry és Neville a hátukon cipelik szüleik elvesztését

A sorozat legbrutálisabb halálesetei Harry és Neville szüleihez kapcsolódnak. A szülők ilyen fiatalon történő elvesztése súlyos nyomokat hagyott mindkét karakteren, de szerencsére egyikük sem adta meg magát a fiatalkori tragédiáknak, inkább megerősödtek tőle. Mindketten a szeretet és az igazságosság harcosaivá váltak, akik segítik és erősítik barátaikat.

​4. Hagrid azért írt Harrynek, mert nem volt senki más, akitől levelet kaphatott volna

Nem titok, hogy Harrynek nem volt senkije, akivel tarthatta volna a kapcsolatot. Bár ez megkönnyebbülés volt Harry számára, az elszigeteltsége önmagában is szívszorító. A könyvekben Hagrid leveleket küldött Harrynek, hogy ne érezze magát kirekesztve. Mivel Hagrid maga is kitaszított volt, megértette a magányt.

​3. Harry nem vette észre, mennyire boldogtalan, amíg végre boldog nem lett

A szívszorító igazság az, hogy Harry soha nem vette észre, hogy megfosztották a boldogságtól, amíg Dursley-ékkal élt. Majd mikor megtapasztalta a békét és a kényelmet a Roxfortban, és a barátai otthonában, felismerte, hogy ő is megérdemli a boldogságot. Az elfogadás és a szeretet ezen érzése az, amiért Harry soha nem hagyta abba a küzdelmet.

​2. Harry önmagára hagyatkozása az árvaságból fakadó depressziójára utal

Bár van néhány jogos kritika Harryvel szemben, a rajongók nem vitathatják el a hősiességét. Szívszorító, mégis inspiráló pillanat a harmadik könyvben, amikor Harry egyedül győz le egy dementorhordát. Ahogy J.K. Rowling is megerősítette, a dementorok a depressziót képviselik. Harry megtanulta, hogy nem számíthat a szüleire, de azt is, hogy sokkal többre képes, mint gondolta.

​1. Harry nem tudta, milyen érzés szeretetben élni, amíg nem találkozott Weasleyékkel

Az elhanyagolás és a gyűlölet, amit Harry a Dursley családtól kapott, szöges ellentéte volt annak, ahogy Weasleyék bántak vele. Mélyen megdöbbentette őt, amikor olyan emberek közé került, akik valóban értékelték. A bántalmazás, amelyhez Harry fiatalkorában hozzászokott, rengeteget formált rajta. Ahelyett, hogy újra és újra az őt ért igazságtalanságokon pörgött volna, felülemelkedett elnyomóin.

Nyitókép: Shutterstock