oscar dij

5 csalódás és 5 meglepetés az idei Oscar-díj hajrájában

A hónap végén jön a filmvilág legfontosabb eseménye, az Oscar-díjátadó, ezért mindenki az esélyeket latolgatja. Mi inkább arra koncentráltunk, mi az ami meglepett bennünket vagy csalódást okozott nekünk a jelölésekkel kapcsolatban. Jöjjön a lista!


Csalódás: nem jelölték Lady Gagát a House of Gucci miatt

Óriási beleéléssel készült Lady Gaga a szerepére, nemcsak sokat hízott is, hogy jobban hasonlítson Patrizia Reggianira (akinek az őrült életéről itt írtunk), de hónapokon át nem is volt hajlandó másképp beszélni, mint Patrizia akkurátus olasz akcentusával. Sokan már Gaga zsebében érezték az Oscart, ennek ellenére még csak nem is jelölték.

Meglepetés: Kristen Stewart mint legjobb női főszereplő

A szezon egyik legoscaresélyesebbjének titulálták a Spencer című, Dianáról szóló filmet, ezért szinte biztosított volt Kristen Stewart jelölése is. Egészen addig, amíg nem kiderült, hogy az Oscar előszobájának számító SAG Awardra (itt mutattuk be ennek a nyerteseit) nem jelölték. Ennek ellenére nincs veszve minden: mégis megkapta az Oscar-jelölését.

Csalódás: Denis Villeneuve nem kapott jelölést rendezőként

A Dűne kétségkívül a tavalyi év legtöbbet emlegetett filmje volt, és ez a díjazásban is meglátszik: 10 kategóriában is jelölték. Épp ezért szinte sokkoló, hogy épp csak azt az embert hagyták ki, aki mindezt megálmodta: Denis Villeneuve-öt, a rendezőt. De majd a Dűne 2-vel még kaphat egy esélyt.

Meglepetés: Jessie Buckley Az elveszett lányban

Jessie Buckley viszonylag új szereplőnek számít a hollywoodi esélyesek közt. Az elveszett lány, Maggie Gyllenhaal első rendezése viszont akkorát szólt, hogy a bizottság tagjai nem tudták nem észrevenni kiváló alakítását. Nem lehetett egyszerű egy színészlegenda, Olivia Coleman fiatalkori énjét alakítani, de Buckley-nak kiválóan sikerült.

Csalódás: Caitriona Balfe-t kihagyták

Kenneth Branagh egyedi hangvételű, fekete-fehérben felvett, önéletrajzi ihletésű drámája, a Belfast igazi fesztiválkedvenc volt, ahogy a teljes színészgárda is. Minden korábbi díjra jelölték, az Oscarra viszont Judy Dench-et nevezték végül ebből a filmből.

Meglepetés: a Drive My Car négy jelölést is kapott

A külföldi filmeket ritkán jelölik más kategóriában a nekik kiosztott Legjobb külföldi filmen kívül, Ryusuke Hamaguchinak ez mégis sikerült a Drive My Carral. Négy jelölést is zsebre tehetett ez a három órás japán film, a legjobb nemzetközi film kategórián kívül az adaptált forgatókönyvek, a rendezők és a legjobb filmek közt is versenybe szállhat.

Csalódás: Leonardo DiCapriót nem jelölték

Bár hosszú éveken keresztül a fél világ sajnálta szegény Leót, hogy ilyen karrier mellett még mindig nincs Oscarja, a hatodik jelölést végül A visszatérőért végre szoborra válthatta. Valamiért nem áll jól a szénája a filmes akadémiánál, mert a Netflixen óriási nézettséget elért Ne nézz fel!-beli szerepéért még csak nem is jelölték.

Meglepetés: a Menekülés történelmet csinált

Jonas Poher Rasmussen dán rendező filmje igazán nehezen bekategorizálható: egy animált dokumentumfilm, amiben egy férfi idézi fel emlékeit arról, ahogy gyerekkorában el kellett menekülnie Afganisztánból. Az Oscar történetében ez volt az első animált film, ami nemcsak ebben a kategóriában, de másik kettőben is (nemzetközi film, dokumentumfilm) bekerült az esélyesek közé.

Csalódás: Aaron Sorkint elfelejtették

Sok filmrajongónál igazi kultstátuszban van Aaron Sorkin, hiszen sűrű és erős dialógjairól ismert stílusa olyan kedvenceket hozott létre, mint a Híradósok, A chichagói hetek tárgyalása és Az elnök emberei. Ezúttal a Lucille Ball életét feldolgozó Az élet Ricardoéknál című film forgatókönyvéért jöhetett volna számításba, és míg mind a két főszereplő (Nicole Kidman és Javier Bardem) fent van a listán, addig Sorkinról méltatlanul elfeledkeztek.


Nyitókép: Shutterstock