Takaró alól kinéző lány

Először mutatták ki, hogy az alvási légzészavar kognitív hanyatlást okozhat

Egy új tanulmány szerint fejfájáshoz, alvászavarokhoz, hangos horkoláshoz és egyéb egészségügyi problémákhoz vezető obstruktív alvási apnoe (OSA) egy másik szövődménnyel is járhat: a kognitív képességek korábbi életkorban történő hanyatlásával.

Az OSA-ban szenvedőknél a torokizmok ellazulnak, és megakadályozzák, hogy a tüdő levegőhöz jusson, melynek következtében az alvó egy pillanatra nem kap levegőt. Ez a leggyakoribb alvással összefüggő légzészavar. Bár bizonyos eszközökkel és műtéttel kezelhető, súlyos betegségnek számít, amely az egészségügyi szövődmények, például a szívbetegségek fokozott kockázatával jár.

Az OSA-t régóta összefüggésbe hozzák kognitív és pszichiátriai problémákkal, beleértve a depressziót, valamint olyan neurodegeneratív betegségekkel, mint az Alzheimer-kór. Nem tisztázott azonban, hogy ezeket az OSA vagy az OSA-hoz kapcsolódó egyes egészségügyi problémák okozzák-e.

„Gyengébb végrehajtó funkciókat és vizuospatialis memóriát, valamint az éberség, a tartós figyelem, a pszichomotoros és impulzuskontroll terén mutattunk ki hiányosságokat az OSA-ban szenvedő férfiaknál. E hiányosságok többségét korábban társbetegségeknek tulajdonították. Azt is először mutattuk ki, hogy az OSA jelentős hiányosságokat okozhat a szociális megismerés terén”

– mondta el Ivana Rosenzweig, az angliai King's College London neuropszichiátere a ScienceAlertnek.

A legutóbbi vizsgálatban 27, 35 és 70 év közötti férfi vett részt, akiknél újonnan diagnosztizálták az enyhe vagy súlyos OSA-t, és nem volt társbetegségük, vagyis más egészségügyi problémák vagy betegségek, amelyek az OSA-hoz kapcsolódhatnak vagy nem kapcsolódhatnak. Kontrollcsoportként egy másik 7 férfit használtak, akik életkor, BMI és iskolai végzettség tekintetében megfeleltek, de nem voltak OSA-sak.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kognitív tesztek során az OSA-s férfiak alacsonyabb pontszámot értek el a tartós figyelem, a végrehajtó funkciók, a rövid távú vizuális felismerési memória, valamint a szociális és érzelemfelismerés terén, mint a kontrollcsoport. Minél súlyosabb volt az OSA, annál rosszabbak voltak a pontszámok a kontrollcsoporthoz képest.

Az, hogy ezeknek a vizsgálatban résztvevőknek nem voltak egyéb egészségügyi problémáik, ami a kutatók szerint ritka az OSA-ban szenvedőknél, arra utal, hogy a tesztekben megfigyelt kognitív hanyatlás az OSA-nak és nem valami másnak köszönhető. Korábban ezt a szellemi hanyatlást más betegségeknek, például szisztémás magas vérnyomásnak vagy 2-es típusú cukorbetegségnek tulajdonították.

„Eredményeink arra utalnak, hogy különálló, OSA által vezérelt folyamatok elegendőek lehetnek ahhoz, hogy a kognitív változások már középkorban, egyébként egészséges egyéneknél is bekövetkezzenek”

– írják a kutatók a közzétett tanulmányukban.

A tanulmány nem foglalkozik részletesen azzal, hogy mi lehet ennek a kapcsolatnak a kiváltó oka, de a kutatócsoportnak van néhány ötlete: az, ahogyan az OSA befolyásolja a vér oxigén- és szén-dioxid-szintjét, lehet az egyik magyarázat.

Az OSA az agy vérellátásának megváltozásával, az agyban lévő gyulladással és természetesen a töredezett alvással is összefüggésbe hozható. Az alvás minőségével és mennyiségével kapcsolatos problémákat már régóta összefüggésbe hozzák a kognitív problémák kialakulásának nagyobb kockázatával.

Mivel akár egymilliárd ember is lehet OSA-s, akik közül a legtöbben talán nem is tudnak róla, fontos, hogy választ kapjunk ezekre a kérdésekre. A feltételezések szerint az állapot a férfiak 34, a nőknek pedig a 17 százalékát érinti.

A kutatók az OSA-ban szenvedő nagyobb és változatosabb csoportok tanulmányozása mellett azt is szeretnék közelebbről megvizsgálni, hogyan hat az agyi áramkörökre, és hogyan befolyásolhatják a kapcsolódó társbetegségek a kognitív hanyatlás kialakulását.

„Ez az összetett kölcsönhatás még kevéssé érthető, de valószínű, hogy ezek az agyban széles körű neuroanatómiai és strukturális változásokhoz, valamint ehhez kapcsolódó funkcionális kognitív és érzelmi hiányosságokhoz vezetnek”

– tette hozzá Rosenzweig.

Nyitókép: Unsplash